1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Siilinjärvi

Taiteilija myöntää, että rintojen sensurointi kirjaston taidenäyttelystä oli osaksi julkisuustemppu: "Olen lietsonut julkisuutta"

Taiteilija peitti teipillä rinnat piiloon Siilinjärven kirjastossa esillä olevista vesiväritöistään sen jälkeen kun kunta oli pyytänyt poistamaan teokset. Kunnan mukaan kyse oli siitä, ettei sovitusta pidetty kiinni.

Kuva: Sampo Kemppainen

Siilinjärven kirjastossa esillä oleva taidenäyttely joutui kohun keskelle, kun taiteilija piilotti teipillä rinnat piiloon vesiväritöistään ja kertoi sensuroinnista medialle. Ensimmäisenä asiasta uutisoi Uutis-Jousi (siirryt toiseen palveluun) ja sen jälkeen muun muassa Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Kyse on siilinjärveläisen Sampo Kemppaisen ensimmäisestä taidenäyttelystä. Sekä Kemppainen että Siilinjärven kunnan kirjastotoimenjohtaja Maarit Kuusela ovat pohjimmiltaan samaa mieltä siitä, mitä tapahtui: näyttely ei pitänytkään sisällään sitä, mistä etukäteen oli sovittu.

– Sovittiin, ettei tule tissejä, mutta koska minulla ei ollut laittaa sinne muuta, niin neljässä työssä kymmenestä on vesivärein maalatut rinnat, Kemppainen kertoo.

Kyllähän sitä mielellään käyttää julkisuutta hyväkseen.

Sampo Kemppainen

Näyttelyn sisällön paljastuttua kunnan perustama työryhmä päätti, että rintakuvat olisi vaihdettava muihin teoksiin. Kuusela korostaa, ettei kyse ollut niinkään rinnoista, vaan siitä, etteivät näyttelyn työt vastanneet sitä, mistä oli sovittu.

– Kunta ei todellakaan suuttunut rinnoista. Pointti on siinä, että ensinnäkin näyttelyssä on hyvin vähän töitä ja sitten teema on ihan erilainen, kuin mistä oli sovittu. Hän toi näytille ihan erilaisia töitä kuin ne, jotka päätyivät näyttelyyn.

Kuusela myös muistuttaa, ettei päätös teosten vaihtamisesta perustunut hänen henkilökohtaiseen mielipiteeseensä.

– Lautakunta on hyväksynyt tietyt periaatteet näyttelytiloille ja minä hoidan tässä omaa tehtävääni. En ota kantaa taiteen sisältöön, vaan pidän kiinni siitä, mistä sovitaan.

Taiteilija otti itse yhteyttä mediaan

Kuusela kertoo, että Kemppaisen kanssa sovittiin, että näyttelyn teeman tulisi soveltua kirjastotiloihin, joissa järjestetään lasten satutunteja ja kirjavinkkausta. Hänen mukaansa Kemppainen oli luvannut ottaa tämän huomioon.

– Kuten hän on itsekin sanonut, hän otti tietoisen riskin. Hän halusi tehdä tällaisen mediatempun, että teippaa ne näyttävästi ja saa sillä huomiota. Eihän mediaa muuten tämä kiinnostaisikaan, ellei teoksissa olisi rintoja.

Myös Kemppainen myöntää, että käytti julkisuutta hyväkseen. Hän oli itse yhteydessä ensin Uutis-Jousi-lehteen ja sitten Iltalehteen. Hän myös kertoo, ettei kunta pyytänyt häntä teippaamaan rintoja piiloon, vaan se oli hänen oma päätöksensä.

Kunta ei todellakaan suuttunut rinnoista.

Maarit Kuusela

Hänen mukaansa kyse ei ollut aluksi julkisuustempauksesta, vaan hänen mieleensä tuli vasta myöhemmin, että asia voisi kiinnostaa mediaa.

– Käytin teippiä, kun en muutakaan keksinyt ja koska minulla ei ollut muita töitä laittaa tilalle. Sitten kun olin yhteydessä Uutis-Jouseen ja siellä asiasta oltiin hämillään, niin mietin, että pitäisikö juttua laittaa muuallekin mediaan. Eli kyllähän sitä mielellään käyttää julkisuutta hyväkseen ja olen sitä (julkisuutta) lietsonut.

Mediahuomio voi lisätä kiinnostusta

Kuuselan mukaan median kirjoittelu aiheesta ei ole vielä näkynyt kirjastolla.

– Voisin kuvitella, että mediahuomion takia tulisi väkeä, mutta vielä se ei ole väkimäärissä näkynyt.

Kunta ei ole myöskään toistaiseksi saanut palautetta tapauksesta, paitsi opettajalta, joka kiitteli kunnan ratkaisua. Kemppainen puolestaan kertoo, että palaute on ollut pääsääntöisesti positiivista ja ihmiset ovat kannattaneet taiteen vapautta, mutta haukkujakin on tullut.

Vaikka Kemppainen on itse ollut synnyttämässä kohua, hän on silti hämmentynyt saamastaan huomiosta.

– Puhelin on soinut koko ajan ja pää on kipeä. Toihan tämä julkisuutta ja vitutti sen verran, että teki mieli nostaa asiasta äläkkä. Kaksipiippuinen juttu.