Hyppää sisältöön

Oulu kyllästyi viikkoja kestäneisiin mielenosoituksiin ja kielsi teltat kävelykadulla – "Se ei vaan yksinkertaisesti käy"

Kaupunki myöntää, että mielenilmauksiin liittyviä telttoja ei olisi pitänyt alkujaankaan sallia kävelykaduilla.

Suomi ensin -liikkeen teltta ehti olla Oulun ydinkeskustassa kauppakeskus Valkean edessä neljä päivää.

Oulun keskustan kävelykatualueella ei saa enää pitää mielenilmauksiin liittyviä telttoja.

Kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut teki asiasta päätöksen tiistaina keskusteltuaan poliisin ja liikkeenharjoittajien kanssa. Konsernipalvelujen johtaja Ari Heikkinen kertoo, että telttakieltoon päädyttiin niistä koituneen häiriön vuoksi.

– Sekä turvapaikanhakijoiden että Suomi Ensin -liikkeen mielenilmauksista tehtiin lukuisia valituksia sekä kaupungille, poliisille että liikkeenharjoittajille. Se ei vaan yksinkertaisesti käy, että täällä järjestetään tilaisuuksia, joissa selvästikin toiminta ympärillä häiriintyy.

Mielenosoituksia ei voi kieltää

Heikkisen mukaan kaupungilla on maanomistajana oikeus määritellä, minne mielenilmaukseen liittyvän teltan voi sijoittaa.

– Kaupungilla saa edelleenkin osoittaa mieltään paikassa, minne poliisille ilmoitus tehdään, mutta mielenosoitukset telttojen kanssa on nyt toistaiseksi kävelyalueilla suljettu pois maanomistajan toimin.

Kauppakeskus Valkean edustalla on ollut sekä turvapaikanhakijoiden että Suomi Ensin -liikkeen mielenosoitusteltat. Turvapaikanhakijat ehtivät olla paikalla kaksi viikkoa, Suomi ensin –liike neljä päivää. Heidän telttansa purettiin pois tiistai-iltana poliisin seuratessa tapahtumaa.

Uusi paikka katsottuna

Turvapaikanhakijoiden teltta siirrettiin Oulun torille jo viime perjantaina ennen Suomi ensin -liikkeen saapumista paikalle.  Myös Suomi ensin -liikkeelle on katsottu uusi paikka keskustan liepeiltä, Heikkinen kertoo.

– Heidän kanssaan ei ole vielä käyty keskustelua, mutta paikkoja löytyy. Torille heitä ei sijoiteta, sillä siellä ovat jo turvapaikanhakijat. Yksi mahdollinen paikka on Kiikelin venesatama.

Heikkinen myöntää, että mielenilmauksiin liittyviä telttoja ei olisi pitänyt alkujaankaan sallia kävelykaduilla. Mielenilmausten pitkä kesto tuli yllätyksenä. 

– Eihän tähän erityisesti osattu täällä varautua, vaikka tiedettiin että Helsingissä vastaavaa on. Kyllä se hienoisena yllätyksenä tuli täällä.