Mielenterveys- ja päihdepotilaat ensitapaamiseen kolmen päivän sisällä – Ketterä aloittaa Riihimäeltä

Riihimäellä pilotoidaan Ketteräksi nimettyä arviointiyksikköä, jonka ansiosta hoitoonpääsyn luvataan nopeutuvan.

Riihimäki
Varjokuva mietteissään olevasta miehestä.
Arja Lento / Yle

Mielenterveys- ja päihdepotilaiden pääsy hoitoon nopeutuu merkittävästi Riihimäellä. Kanta-Hämeen keskussairaalan ja Riihimäen seudun sosiaali- ja terveysviranomaisten yhteistyöllä taataan pääsy ensitapaamiseen enintään kolmen vuorokauden sisällä.

Ketterä-nimen saanut hoidon arviointiyksikkö on pilotti, joka aloittaa Riihimäellä psykiatrian poliklinikan ja Mielenterveys- ja päihdeyksikön toimitiloissa ensi maanantaina. Puolen vuoden kokeilun jälkeen toiminta aiotaan laajentaa koko maakuntaan.

Ketterän myötä ihmisten palloittelu luukulta luukulle saadaan loppumaan, kertoo ylilääkäri Tuula Metsä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä.

– Kun yhdeltä luukulta saa kaikki palvelut, niin ei tarvitse turhaan jonottaa jokaiseen palveluun erikseen. Kyseessä on merkittävä muutos.

– Jos on aluksi hakeutunut väärään paikkaan, niin edessä on voinut pahimmillaan olla kuukausien jonotus, kun joka paikkaan on joutunut odottamaan liki kuukaudenkin.

Ketterän käynnistyminen ei aiheuta Tuula Metsän mukaan mitään muutoksia hoitoon tai palvelujen piiriin hakeutumisen ja lähettämisen suhteen. Asiakkaat voivat, kuten tähänkin saakka, ottaa itse suoraan yhteyttä Riihimäen kaupungin sosiaalitoimeen tai mielenterveys- ja päihdeyksikköön.

Lääkärit tekevät entiseen tapaan lähetteet erikoissairaanhoitoon. Kaikki yhteydenotot ja lähetteet siirretään asiakkaan suostumuksella Ketterä-arviointiyksikköön käsiteltäviksi.