1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2017

"Rahaa muuhunkin kuin tanhuun" – Kiista kulttuurin tukemisesta jakoi kansankulttuuristaan tunnetun Kaustisen kahtia

Suomen perussuomalaisimmassa kunnassa Kaustisella tanhu on tempautunut vaalitaistelun aseeksi.

Kuntavaalit 2017
Vaalimainoksia Kaustisella.
Kalle Niskala / Yle

Perussuomalaisten ja keskustan vaalikamppailuissa ei ole Kaustisella ennenkään sanoja säästelty, mutta näiden kuntavaalien loppuhetkillä kipinät ovat singoilleet aiempaa enemmän.

Kulttuuri on yksi erityisesti kansanmusiikista tunnetun Kaustisen kuntastrategian kärjistä. Nyt perussuomalaiset kuitenkin kyseenalaistavat kunnan tuen kulttuurille ja paikalliselle kulttuuritilalle Kansantaiteenkeskukselle. Soppa alkoi kiehua, kun Suomen perussuomalaisinta kuntaa esitelleessä MTV:n uutisjutussa puolue kritisoi kulttuurirahoitusta (siirryt toiseen palveluun).

Jutussa perussuomalaisten edustaja käytti tanhua synonyyminä kaikelle kulttuurituelle ja kutsui myös Kansantaiteenkeskusta perunakellariksi.

Paikkakunnalla merkittävin kulttuuriväen ponnistus on vuosittaiset Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat. Juhlien toiminnanjohtaja vastasi perussuomalaisten kulttuurikritiikkiin avoimessa Facebook-päivityksessään. Hän kehotti kaikkia äänestämään, mutta totesi, ettei kuntavaaleissa pitäisi antaa ääniä perussuomalaisten ehdokkaille. Sen jälkeen some-kirjoittelu kiihtyi entisestään.

"Kahtiajakautunut Kaustinen"

Kaustisen raitilla kohu jakaa mielipiteitä.

– Vähän sellaisin pelonsekaisin tunnelmin olen tätä seurannut. Hirvittää, miten kahtiajakautunutta täällä tämä meininki on. On kurjaa, ettei pystytä tekemään yhteistyötä ja hyvällä meiningillä viedä asioita eteenpäin, Kaustisella asuva Veera Luomala kuvailee ja uskoo, että Kaustisen nyt saama julkisuus voi vaikuttaa kunnan imagoonkin.

Vähän sellaisin pelonsekaisin tunnelmin olen tätä seurannut. Hirvittää, miten kahtiajakautunutta täällä tämä meininki on.

Veera Luomala

Kaustislainen Riikka Rantamäki sen sijaan näkee, että puolueiden välinen hännänveto on hyväksi.

– Tähän asti Kaustisella on menty vähän keskustan ehdoilla.

Tanhun tuki on kuitenkin vaatimatonta

Tanhutoimintaa Kaustisella järjestävän nuorisoseuran puheenjohtaja Ira Korkala on harmissaan tanhun ja koko kaustislaisen kulttuurin saamasta kielteisestä huomiosta. Korkala on saanut asiasta paljon yhteydenottoja, mutta enimmäkseen myönteisiä ja kannustavia.

– Että kuinka täällä Kaustisella tehdään hyvin paljon tällaista kolmannen sektorin vapaaehtoista talkootyötä lasten ja nuorten ja samalla koko kunnan hyväksi, Korkala kuvailee.

Kaustisen nuorisoseurassa on tällä hetkellä 10 kansantanssiryhmää, jossa liikkuu viikottain liki 200 lasta ja nuorta. Itse tanhun saama tuki kunnalta on vaatimatonta.

– Kunta tukee toimintaamme muun muassa kansanopiston opetustuntien kautta kuntaosuuksissa. Lisäksi tänä vuonna olemme saaneet 850 euroa Kaustisen kunnan nuoriso- ja kulttuuriavustusta, joka kattaa tietysti hyvin pienen osan toimintamme kuluista, Ira Korkala sanoo.

Lue seuraavaksi