Puhemies Lohela Kiinan presidentti Xille: Ystäviä ei häiritse toisten erilaisuus

Kiinan presidentti Jinpeng Xi keskustelee parhaillaan eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan kanssa.

Maria Lohela
Xi Jinping ja Maria Lohela.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen ja Kiinan suhdetta on vaikea kuvata miksikään muuksi kuin menestykseksi, sanoi eduskunnan puhemies Maria Lohela Kiinan presidentti Jinpeng Xille. He tapasivat ensimmäistä kertaa.

– Suhteemme, yli 60 vuotta parlamentaarista ja diplomaattista kanssakäymistä, on enemmän kuin pelkkää yhteistyötä. Se on ystävyyttä, Lohela sanoi.

Hänen mukaansa Suomen ja Kiinan ystävyys koostuu tuhansista tarinoista. Se koostuu suomalaisten turistien ensimmäisistä käynneistä Kiinan muurilla, ja kiinalaisten turistien perheiden vierailuista Suomen Lapissa joulupukkia tapaamassa.

– Ystäviä ei häiritse toisten erilaisuus. Erilaiset tavat, tottumukset tai fyysinen etäisyys eivät ole este. Molemminpuolinen kunnioitus ja kiinnostus ratkaisevat. Niitä Suomella ja Kiinalla on.

Kiinan presidentti Jinpeng Xi puolestaan aloitti tapaamisen onnittelemalla Suomea 100-vuotissyntymäpäivistä jälleen kerran.

– Vierailuni päätarkoituksena on vahvistaa Kiinan ja Suomen perinteistä ystävyyttä, tiivistää poliittista luottamusta välillämme, edistää taktista yhteistyötämme ja työskennellä suhteidemme parantamiseksi, Xi totesi.

Lohela ja Xi keskustelulle on varattu noin puoli tuntia. Sen jälkeen Xi tapaa vielä pääministeri Juha Sipilän.