Koivu kukkii vaisusti jo kolmatta vuotta putkeen – allergikoille tulossa tavanomaista helpompi kevät

Tämä kevät on jo kolmas peräkkäinen vuosi, kun koivu kukkii vaatimattomasti. Yksittäistä syytä heikkoon kukintaan ei ole.

siitepöly
Koivun kukintoja. Tämä kuva on otettu alkukesällä.
Koivun odotetaan kukkivan heikosti tänä keväänä.AOP

Ympäri Suomea on koivun hedenorkkojen eli urpujen tarkkailumetsiä, joissa seurataan urpujen määrää. Nyt niiden vähäisyys paljastaa, ettei koivun kukinta ole tänä keväänä runsasta.

Suomen Luonnonvarakeskuksen tutkija Tatu Hokkanen sanoi Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa, että ensimmäisen kerran tilastoidaan kolmas peräkkäinen vuosi, jolloin koivu kukkii heikosti.

Monet syyt vaikuttavat koivun kukintaan

Heikon kukinnan syitä on monia. Siihen vaikuttavat kukkimista edeltävät sääolot, koivujen fysiologinen tila eli se, missä kunnossa puut ovat ja kasvupaikkojen ominaisuudet.

Yleensä eri koivulajien välillä ei ole juuri eroja, mutta nyt on nähtävissä, että hieskoivuissa on parempi kukinta kuin rauduskoivuissa.

Koivu on pahin allergiaa aiheuttava puu. Pikkuhiljaa siitepölyä alkaa kulkeutua tuulten mukana Keski-Euroopasta. Suomen koivut kukkivat yleensä Etelä-Suomessa toukokuun alussa ja huippu on usein toukokuun puolivälissä.

Myös kuusi kukkii tavanomaista heikommin

Kuusesta allergiaoireita saavat voivat myös hieman huokaista, sillä myös kuusi kukkii tavanomaista heikommin. Runsaampaa kuusen kukintaa on nähtävissä vain Lounais-Suomessa ja paikoin Etelä-Suomessa.

Samoin mänty näyttäisi Hokkasen mukaan kukkivan heikommin muualla paitsi Pohjois-Suomessa.