Kaarisillan koulun pelästyttänyt aseuhka paljasti turvallisuuspuutteen

Porissa äskettäin avatun koulun luokkiin näkee suoraan käytävästä, koska uuden koulurakennuksen rakenteissa on käytetty paljon lasia.

Turvallisuusuhka
Kaarisillan koulu Pori 5.4.2017 Kaarisilta
Porin Kaarisillan koululla oli keskiviikkona aiheettomaksi paljastunut uhkatilanne.Päivi Meritähti / Yle

Porin koulujen turvallisuus on noussut keskusteluun keskiviikkoisen, lopulta aiheettomaksi osoittautuneen aseuhan takia.

Kokemäenjoen rantamilla sijaitsevan Kaarisillan koulun oppilas oli esitellyt välitunnilla muovikuula-asetta koulun parkkipaikalla. Kuula-ase pelästytti sivullisen henkilön, joka kutsui paikalle poliisit. Koulussa oppilaat käskettiin välittömästi luokkiin ja ovet laitettiin lukkoon.

Nyt on noussut esiin, ovatko Kaarisillan koulun luokkatilat turvalliset uhkatilanteissa. Arkkitehtuuriltaan modernin ja äskettäin käyttöön otetun koulun useisiin luokkatiloihin näkee käytävältä, koska luokkien seiniä on osittain korvattu lasilla.

Ratkaisuksi verhot?

Porin sivistystoimen hallintojohtaja Esa Kohtamäki sanoo, että keskiviikkoisen tapauksen jälkeen turvallisuusnäkökohtia pohditaan Kaarisillan koulussa uudestaan.

Emme pysty viime kädessä millään estämään, jos joku haluaa vahingoittaa ihmisiä.

Hallintojohtaja Esa Kohtamäki

– Koulu on rakennettu niin, että tilat olisivat mahdollisimman avoimet. Lasiseiniä ei varmasti ruveta muuraamaan tiilillä umpeen. Ensimmäinen ajatus on, että lasien eteen voisi vetää verhot, Kohtamäki sanoo.

Hallintojohtajan mukaan koulurakennuksia suunniteltaessa ja rakennettaessa ei koskaan ole otettu lähtökohdaksi mahdollisia ampumauhkia.

– Emme voi lähteä malliin, jossa kouluissa on panssariovet, metallinpaljastimet ja vartijat. Se veisi maailmaa väärään suuntaan. Tosiasia on, että emme pysty viime kädessä millään estämään, jos joku haluaa vahingoittaa ihmisiä, Kohtamäki sanoo.