Afganistanilaisten palautuksesta kanteluita – mielenosoituksista rikosilmoituksia

Afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden palautuksia vastustavien mukaan Afganistanissa ei ole turvallista eikä sinne pidä palauttaa ihmisiä.

Afganistan
Laittomat karkoitukset lopetettava -mielenosoitus Kansalaistorilla.
Jarno Kuusinen / AOP

Afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden maanantaisesta palautuslennosta on tehty kanteluita sekä oikeuskanslerinvirastoon että eduskunnan oikeusasiamiehelle. Palautuksia vastustaneiden mielenosoittajien toiminnasta taas on tehty kaksi rikosilmoitusta.

Pakkopalautuksista on tehty kuusi kantelua oikeuskanslerin virastoon, kerrotaan viraston kirjaamosta. Ainakin yksi virastoon tehdyistä kanteluista koskee kansanedustaja Ville Niinistöä (vihr.) Kaksi kanteluista on tehty eilen ja neljä tänään. Myös oikeusasiamiehelle on tullut useita kanteluita.

Afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden palautuksia vastustavien mukaan Afganistanissa ei ole turvallista eikä sinne pidä palauttaa ihmisiä. Muiden muassa vihreiden eduskuntaryhmä on vaatinut palautusten keskeyttämistä.

Poliisiautojen lähtöä häirittiin

Palautuksia vastaan osoitettiin mieltä maanantai-iltana lentokentällä ja Pasilan poliisitalolla, eilen puolestaan Kansalaistorilla ja sisäministeriön edustalla. Parikymmentä mielenosoittajaa marssi sisäministeriön tiloihin. Sen sijaan Kansalaistorin mielenilmaus sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

Rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisista kertoo STT:lle, että sekä poliisitalon että sisäministeriön tapahtumista on tehty rikosilmoitus. Martikaisen mukaan osa poliisitalon mielenosoittajista yritti häiritä poliisiautojen lähtöä.

– Puhutaan alle kymmenestä henkilöstä. Rikosnimikkeet ovat niskoittelu poliisia vastaan ja haitanteko virkamiehelle, kertoo Martikainen.

Sisäministeriön tapahtumissa taas epäillään Martikaisen mukaan julkisrauhan rikkomista.

– Kyseessä on korkeintaan kaksi henkilöä, jotka eivät ole poliisin käskystä huolimatta poistuneet. Puhutaan melko lyhyistä rikoksista, kertoo Martikainen.

Martikaisen mukaan ketään ei vielä ole kuulusteltu mielenosoituksiin liittyvistä rikoksista epäiltyinä. Poliisi on kuitenkin tunnistanut osan paikalla olleista.