1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koti ja asuminen

Reissutyöläisen asunto ei korvaa kotia – "Tottuuko perhe, että isä ja mies on aina muualla"

Koti on siellä missä on perhe, ystävät ja muut läheiset. Tätä mieltä ovat reissutyötä tekevä sotilas ja Virosta Suomeen muuttanut entinen lentopalloilija.

koti ja asuminen
Larissa Tammis työpöydän ääressä
Ystävien löytäminen on tärkeää, sanoo Larissa Tammis.Kimmo Hiltunen / Yle

KajaaniMuutto vieraalle paikkakunnalle tai vieraaseen maahan tuo aina uusia haasteita. Yksi haasteista on kodin perustaminen uudelle paikkakunnalle. Todellinen koti on kuitenkin siellä missä ovat perhe, ystävät ja muut läheiset.

Tätä mieltä on sotilas, joka on tottunut vaihtamaan paikkakuntaa työn vuoksi useaan otteeseen. Kainuun prikaatissa toimivalla Kuopion huoltopataljoonan komentajalla Janne Myllerillä on pian edessään uran seitsemäs muutto, kun everstiluutnantti aloittaa toukokuun alussa työt Kuopiossa.

– Ajatuksena muuttamiseen on tottunut, vaikka ainahan muutossa on omat hommansa. Koti on kuitenkin Joensuussa ja on eri asia, että tottuuko perhe, että isä ja mies on aina muualla reissussa, kertoo Myller.

Sotilaalla on käytössä asumiseen niin sanottu reppurikämppä, jonka varustus on melko karu. Sitä ei kodiksi tunne.

– Kyllä se on vain kämppä ja koti on koti, jossa on perhe, Myller sanoo.

Everstiluutnantti Janne Myller
Reppurikämppä ei olle koti sanoo everstiluutnantti Janne Myller.Arto Loukasmäki / Yle

Ammattisotilaan on varauduttava siihen, että muuttoja tulee jatkossakin. Everstiluutnantti Myller uskoo, että seuraava muutto saattaa olla ajankohtainen kolmen tai neljän vuoden kuluttua. Muuttamiseen vaikuttavat monet asiat ja niihin voi myös jollakin tavalla itse vaikuttaa. Kaikki on kuitenkin etukäteen suunniteltua.

– Voihan sieltä suunnitelman ulkopuolelta tulla jokin tehtävä, mutta nyt tämä muutto menee suunnitelman mukaan, Myller naurahtaa.

Vaikka osittain erillään asuminen ei ole perhe-elämän kannalta paras vaihtoehto, on toisella paikkakunnalla asumisessa etunsakin.

– Illalla ei ole kiire reppurikämpälle, työpäivät saattavat venyä ja viikonloppuna ei tarvitse viedä töitä kotiin, kun viikolla on aikaa tehdä niitä. Se voi vähentää myös stressiä.

Oma paikka löytyi ensimmäisellä kerralla

Sotkamolainen Larissa Tammis muutti Neuvosto-Virosta Suomeen 90-luvun alussa. Tammis oli lentopalloilija ja muutti Suomeen pelaamaan joukkueeseen. Ensin Tammis kuvitteli tulevansa Varkauteen, mutta lentokoneessa selvisi, että määränpää onkin Kajaani, joka oli sovittu neuvotteluissa pelipaikkakunnaksi.

– Alku oli vaikeaa, sillä Virossa oli perhe, esikoinen ja uusi asunto. Minulla oli kovat tavoitteet, joiden eteen tein kaikkeni. Ensin piti saada perhe yhteen, sillä muuten ei minulla olisi täällä mitään, kertoo Tammis.

Larissa Tammis työpöydän ääressä
Kimmo Hiltunen / Yle

Tammisin muutto Suomeen tuli hetkellä, jolloin kotimaassa oli käynnisssä isoja poliittisia muutoksia. Virolaiset eivät itsekään tienneet millaista elämä on puolen vuoden kuluttua.

– En kovinkaan paljon ajatellut mikä elämässäni tulee muuttumaan, koska urheilu oli niin voimakkaasti mukana elämässäni. En ole ajatellut olenko suomalainen tai virolainen. Tunnen itseni ihmiseksi, joka asuu Suomessa. Yritän antaa itsestäni parhaani ja olla jotenkin hyödyksi, kertoo Tammis.

Ystävistä on suuri apu

Nykyään Tammisin urheilu-ura on jo takana, mutta hän valmentaa yhä nuoria Sotkamossa ja auttaa miehensä matkailuyrityksessä.

Nainen tietää, että kodin perustaminen uudelle paikkakunnalle ei ole hokkus pokkusta, vaan siihen tarvitaan oikeanlaista sielunrauhaa ja hyvää oloa, jonka pohjalle voi rakentaa kodin. Sotkamolaiselle muuttaminen ei olisi nykyäänkään helppoa – Tammis luonnehtii itseään persoonaksi, joka voisi olla samassa työpaikassa vaikka 50 vuotta.

Tämä näkyi myös urheilu-uran aikana, jolloin hänen oli vaikea vaihtaa joukkuetta, koska oli valmis antamaan kaikkensa nykyiselle joukkueelle, johon oli juurtunut.

– Voi olla, että elämääni on helpottanut se, että heti ensimmäisellä kerralla löysin oman paikan, johon voin juurtua, kertoo Tammis.

Koti on koti, jossa on perhe.

Janne Myller

Hankalinta työn tai harrastuksen perässä muuttamisessa on ystäväpiirin löytyminen. Ystävistä on iso apu varsinkin silloin kun ollaan tilanteessa, jossa on ongelmia tai vaikeuksia.

– Jos ei ole ystäviä olet yksin ja yksikin ystävä voi auttaa, puhumattakaan siitä, jos saat ystäväpiirin ympärille. Myös kyky vastaanottaa vastaan uusia asioita, myös sellaisia jotka eivät miellytä, siihen pitää osata mukautua, sanoo Tammis.

Kotiin on mukava palata

Sotilaan tulevaisuuden haaveet kohdistuvat uran jatkumiseen ja siihen, että uralla voisi edetä mahdollisimman pitkälle. Siihen vaikuttaa myös se, että tulevaisuudessa on vielä odotettavissa 4–5 muuttoa. Suurin haave liittyy kuitenkin työmatkaan.

– Olisi mukavaa, kun pääsisi käymään kotoa käsin töissä, ettei aina tarvitsisi olla reppurina. Tapasimme vaimon kanssa tapaninpäivänä vuonna 2003, ja siitä ajasta olemme asuneet kaksi vuotta saman katon alla, Myller harmittelee.

Yksikin ystävä voi auttaa, puhumattakaan siitä, jos saat ystäväpiirin ympärille.

Larissa Tammis

Sotkamolainen Larissa Tammis ei voi estää kaipuuta syntymämaahansa, mutta sitä helpottaa kerran vuodessa käynti entisillä kotiseuduilla. Virossa käydessään Tammis vierailee kaikissa lapsuuden paikoissa.

Käynnin jälkeen on taas mukava palata nykyiseen kotiin Sotkamoon.

– Silloin teen mitä haluan ja kodin tuntee tuoksusta. Kotini on täällä – kaikki se mitä olen kokenut ja viettänyt tuo minut aina tänne takaisin, Tammis toteaa.

Lue seuraavaksi