Hyppää sisältöön

Analyysi: Mies, jonka edessä Suomi vaikenee

Kiinan presidentti kävi antamassa Suomelle pandalahjan. Toimittajat eivät saaneet kysyä häneltä edes siitä.

Kiinan presidentti Xi Jinping. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Vaikka taivas oli aamulla harmaa, vieras oli silti arvokas. Pekingissä taivaskin raivataan tärkeillä hetkillä, mutta Helsingissä pilvien hajottaminen ei toimi yhtä tehokkaasti.

Siksipä Kiinan presidentti Xi Jinpingiä ja hänen vaimoaan Peng Liyuania tervehti huhtikuisen harmaa taivas ja tihkusade. Ja mikä Xin mielestä varmasti parasta, vain pari hassua mielenosoittajaa, hekin piilossa median katseilla.

Ministerit ja muu vastaanottokomitea seisoivat punaisten mattojen reunalla valmiina suomalaisen diplomatian tähtihetkeen. Siniseen kravattiin sonnustautunut Xi nousi autosta kasvoillaan esikuvaltaan Maolta kopioitu lempeän vieno kestohymy, joka ei himmennyt viimasta huolimatta.

Ensimmäiset lahjat vaihdettiin muutaman kameran katsellessa ennen kuin presidentit vetäytyivät keskustelemaan.

Niinistö sai rullaluistimet, Xi sukset.

Suomessa on hehkutettu Kiinan presidentin vierailun merkitystä maiden yhteistyölle, eikä sitä toki ole tarpeen vähätellä.

Kun presidentit palasivat kameroiden eteen, he kertoivat sopineensa tiiviimmästäja uudenlaisesta yhteistyöstä eri toimialoilla. Puhuttiin matkailusta, koulutuksesta, it-alasta, teemat kattavat presidentti Niinistön mukaan yhteiskunnan koko kirjon.

Nämä uutiset varmasti otettaan innolla vastaan Kiinan markkinoille tähtäävissä suomalaisyrityksissä. Mutta siinä ei vielä ollut kaikki.

Viimeksi Suomessa käydessään Xi tapasi joulupukin, nyt hän oli joulupukki ja Suomi sai toivomansa lahjan: jättiläispandapariskunta muuttaa loppuvuodesta Ähtärin eläinpuistoon.

Kiinalle kyse on ennen kaikkea siitä miltä asiat näyttävät. Nyt Xin vierailun jälkeen ne näyttävät mukavan pörröisiltä.

Suomen kannalta "lahja" on pandojen kohdalla tosin hieman kyseenalainen sana. Suomi maksaa pandakaksikosta Kiinalle vuosittain arviolta jopa miljoona euroa. 

Mutta panda on silti panda.

Välillä poissaolevalta vaikuttanut Niinistö kiitti niistä vielä erikseen presidenttien lausuntojen lopuksi.

Pandat jäivät kaikumaan myös tarkkaan kuuntelevan median mieleen, sillä kysymyksiä tilaisuudessa ei saanut esittää. Paikalla monikymmenlukuisena ollut kiinalaismedia on tähän tottunut, mutta suomalaisten näkökulmasta tilanne oli erikoinen.

Xille se oli ihanteellinen.

**Jos pysähdyksen tarkoitus oli levätä **ja ottaa vauhtia loppuviikon koitokseen, reissu oli onnistunut.

Toimittajat eivät päässeet utelemaan Kiinan ihmisoikeustilanteesta tai Xin vallankahminta-aikeista. Suomi oli odotettu hyvänmielen pysäkki.

Yhdysvalloissa on odotettavissa toisenlainen tunnelma. Xi kohtaa ensimmäistä kertaa presidentti Donald Trumpin, joka on puheillaan kaatanut jääkylmää vettä Kiinan niskaan.

Presidentti Niinistö pitäytyi kehuissa ja mainitsi ihmisoikeudet lyhyesti kommentoidessaan presidenttien hyväksymää yhteistyöjulistusta.

– Julistuksessa korostamme oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien edistämistä. Lisäämme myös käytännön yhteistyötä oikeudellisella sektorilla, Niinistö sanoi.

Tulkki ehti jo väliin, kun presidentti alkoi puhua uudelleen:

– Ja itsestään selvää on, että Suomi pitää kiinni pitkäaikaisesta yhden Kiinan politiikastaan.

Se on Suomen paras vastalahja Kiinalle.

Lue myös:

Pekingin-kirjeenvaihtajan Mika Mäkeläisen analyysi: Suomi pääsi Kiinan syleilyyn – Pandamaat eivät mesoa ihmisoikeuksista

Presidenttien rouvilla omaa ohjelmaa – tutustuivat Ainolaan

Tällainen on Kiinan presidenttipari: Epäsuosioon joutuneen ministerin poika ja tähtilaulajaksi noussut naissotilas