Hyppää sisältöön

Darfuriin matkustanutta brittitoimittajaa kidutettiin kaksi kuukautta – "Onko Sudanilla jotain salattavaa?"

Toimittaja oli mennyt tutkimaan ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tietoja, joiden mukaan Sudan olisi käyttänyt Darfurissa kemiallisia aseita siviilejä vastaan.

Vuonna 2003 puhjennut Darfurin konflikti on ajanut kodeistaan 2,5 miljoonaa ihmistä. Kuva: Olivier Chassot / Unamid / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Sudanin viranomaisia Darfuriin jutuntekomatkalle menneen brittitoimittajan ja tämän tulkin kiduttamisesta.

Channel 4 -televisiokanavan toimittaja Phil Cox meni joulukuussa Sudaniin kuuluvalle Darfurin alueelle selvittääkseen Amnestyn tietoja, joiden mukaan Sudanin joukot olisivat käyttäneet kemiallisia aseita siviilejä vastaan.

Cox ja hänen darfurilainen tulkkinsa ja tuottajansa kuitenkin siepattiin ja vietiin vankilaan. Amnesty (siirryt toiseen palveluun) ja Cox itse (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että heitä kidutettiin vankeusaikana.

– He olivat lähes kahden kuukauden ajan suljettuina vankilaan ja heitä kidutettiin vain siksi, että he tekivät työtään, Amnestyn edustaja Muthoni Wanyeki sanoo.

Hänen mukaansa miehiä pahoinpideltiin, heille annettiin sähköshokkeja, heiltä estettiin hapen saanti ja heille tehtiin valeteloituksia.

Helmikuussa kaksikko pääsi viimein vapaaksi.

"Miksi toimittajien ei annettu tehdä työtään?"

Amnestyn mukaan toimittajien kohtelu viittaa siihen, että Sudanin viranomaisilla on jotain salattavaa.

– Jos kemiallisia aseita ei käytetty, miksi toimittajien ei annettu tehdä työtään?, Wanyeki kysyy (siirryt toiseen palveluun).

Järjestön mukaan tässä on jälleen yksi syy, miksi väitteet kemiallisista iskuista pitää tutkia.

Amnesty kertoi syyskuussa, että sillä on luotettavia todisteita toistuvasta kemiallisten aseiden käytöstä Jebel Marrassa viime vuoden tammi–elokuussa. 200–250 ihmisen on väitetty kuolleen iskuissa.

YK:n kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW sanoi tuolloin, että se tarvitsisi lisää tietoa ja todisteita väitetyistä iskuista. Sudan kiisti Amnestyn väitteet "silkkoina valheina".

Sudanin presidenttiä syytetään sotarikoksista

Darfurin konflikti puhkesi vuonna 2003, kun alueen vähemmistöheimot tarttuivat aseisiin vastalauseina Sudanin hallituksen ja sen liittolaisten koville otteille sekä alueen laiminlyönnille.

Konflikti on vaatinut ainakin 300 000 ihmisen hengen. 2,5 miljoonaa ihmistä on paennut kotoaan.

Kansainvälinen rikostuomioistuin on etsintäkuuluttanut Sudanin presidentin Omar al-Bashirin epäiltynä kansanmurhasta ja sotarikoksista Darfurissa.

Cox kävi kuvaamassa Darfurissa myös vuonna 2004 konfliktin ollessa vielä tuore. Brittilehti The Guardian -on julkaissut Coxin oman kertomuksen (siirryt toiseen palveluun) tämäntalvisen matkansa kauheuksista.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset