Oikeus päätti: Sarvikuononsarvia saa myydä Etelä-Afrikassa

Kiellon kumoamista olivat vaatineet yksityiset sarvikuonojen omistajat, joiden hallussa on yli kolmannes maan sarvikuonokannasta.

sarvikuonot
Isosarvikuono ja poikanen
Isosarvikuono (Ceratotherium simum) tunnettiin aikaisemmin nimellä leveähuulisarvikuono ja sitä on kutsuttu myös valkosarvikuonoksi.Jon Hrusa / EPA

Etelä-Afrikassa perustuslakituomioistuin on hylännyt ympäristöministeriön vetoomuksen sarvikuononsarvien kotimaisen myyntikiellon jatkamisesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yksityisten sarvikuonojen omistajien yhdistyksen PROA:n mukaan tämä tarkoittaa sitä, että sarvien myyminen on vastedes laillista Etelä-Afrikassa.

– Olemme tyytyväisiä perustuslakituomioistuimen päätökseen. Uskomme, että se on oikeutemme, sanoo yhdistyksen puheenjohtajs Pelham Jones.

Vuonna 1977 sovittu kansainvälinen myyntikielto on edelleen voimassa.

Etelä-Afrikka kielsi kotimaisen kaupan vuonna 2009, ja ympäristöministeriö olisi halunnut jatkaa kieltoa. Yksityiset sarvikuononomistajat veivät asian kuitenkin oikeuteen.

Perustuslakituomioistuin oli viimeinen oikeusaste, jossa asiaa puitiin. Sarvikuononsarvien kauppaa vastustava OSCAP-järjestö (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin huomauttaa, että uusia sääntöjä ei ole vielä laadittu.

"Voi ruokkia salametsästystä"

Yksityiset omistavat yli 6 500 isosarvikuonoa (siirryt toiseen palveluun), mikä on yli kolmannes Etelä-Afrikan koko kannasta.

He perustelevat myyntihalujaan sillä, että turvallisuuskustannukset ovat nousseet. Sarvi voidaan leikata elävältä eläimeltä ja se kasvaa takaisin.

Mahdollisia ostajia voisivat olla ihmiset, jotka haluavat sarven koristeeksi tai näkevät sen sijoituskohteena.

Eläintensuojelijat pelkäävät kuitenkin, että laillinen kauppa ruokkii salametsästystä. He myös epäilevät, että kotimaiset ostajat voisivat viedä laittomasti sarvia Kiinaan ja Vietnamiin, jossa niitä käytetään perinteisessä lääketieteessä.

Lähteet: Reuters, AP