Sairaala epäröi likapyykin pesettämistä yksityisellä yrityksellä – Eksote harkitsee ryhtymistä itse pesulan omistajaksi

Eksote harkitsee ryhtymistä pesulatoiminnan omistajaksi. Etelä-Karjalan pesulan toiminta ei voi jatkua entisellään.

Pesulatoiminta
Potilas makaa vuoteessa sairaalassa.
Eksotessa mietitään, kuka jatkossa vastaa likapyykin pesusta.Tommi Parkkinen / Yle

Etelä-Karjalan pesulan uudeksi omistajaksi esitetään nyt palveluiden suurinta käyttäjää eli Eksotea. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) hallitus päätti selvittää, onko sen mahdollista ostaa pesulatoiminnan osakkeet omistukseensa.

Etelä-Karjalan pesulan omistusjärjestelyt ovat aiheuttaneet päänvaivaa, sillä nykyinen omistaja Saimaan Tukipalvelut -yhtiö ei voi jatkaa roolissa enää vuoden 2019 jälkeen. Taustalla on julkisia hankintoja koskevan lain tiukentuminen.

Lappeenranta on Saimaan Tukipalveluiden suurin omistaja. Eksoten lisäksi muut omistajat ovat Imatran kaupunki ja Taipalsaaren kunta.Vuoden 2019 alusta alkaen Saimaan Tukipalvelut saa myydä palveluja omistajakuntien ulkopuolisille asiakkaille enintään puolella miljoonalla eurolla vuodessa.

Mikäli raja ylittyy, joutuisivat omistajakunnat kilpailuttamaan kaikki Saimaan Tukipalveluilta ostamansa palvelut. Pesulapalvelujen lisäksi Saimaan Tukipalvelut tuottaa ruoka-, laitoshuolto- ja kunnossapitopalveluja. Etelä-Karjalan pesula myy palvelujaan tällä hetkellä ulkopuolisille noin 600 000 eurolla vuodessa.

Aiemmin tänä vuonna Saimaan Tukipalvelut etsi ratkaisua hankintalain kiristymisestä aiheutuvaan ongelmaan selvittämällä pesulan myyntiä ulkopuoliselle. Tekstiilipalveluyritys Lindström on tehnyt tarjouksen, jonka mukaan se ostaisi pesulan kahdella miljoonalla eurolla. Saimaan Tukipalvelut ja Lindström ovat valmistelleet kauppaa koskevaa aiesopimusta.

Nyt Eksote haluaa vielä etsiä ratkaisua, jossa Eksotella säilyisi pesulapalvelujen omistajuus ja siten mahdollisuus vaikuttaa muun muassa palvelun laatuun ja hintaan. Eksoten hallitus päätti, että valinta toiminnan myymisen tai omistajaksi ryhtymisen välillä tehdään kahden viikon kuluttua.

Eksoten hallintojohtajan Keijo Siiskosen mukaan pesulan omistajaksi ryhtymistä puoltaa erityisesti palvelun laadun varmistaminen.

– Sairaalatyössä syntyvä likapyykki on luonteeltaan hyvin erikoislaatuista, Siiskonen kuvaa.

Eksotessa ei Siiskosen mukaan ole täyttä luottamusta, että ulkopuolinen pesulayritys pystyisi pyykinpesussa takaamaan sama korkean hygieniatason, mihin Etelä-Karjalan pesulan palvelussa on totuttu.

Siiskonen kertoo, että Eksote on myös huolissaan tekstiilipalveluiden hinnannoususta, jos pesula myydään ulkopuoliselle.