1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kemialliset aseet

Syyrian myrkkykaasuiskun silminnäkijä Ylelle: Äidit odottivat lastensa heräävän henkiin

Valkokypäriin kuuluva Ismail al-Abdullah pystyi vain ruiskuttamaan vettä ruumiiden päälle, kun tuhoisa kaasuisku tappoi kymmeniä syyrialaisia.

kemialliset aseet
Ismail Abdullah
Ismail al-AbdullahTwitter

Ismail al-Abdullah heräsi tiistaiaamuna Idlibin maakunnassa Luoteis-Syyriassa pommitusten ääniin. Kymmenen minuutin ajomatkan päässä oli tehty kemiallinen isku.

Kuolleita oli kymmeniä, ainakin yli 70. Joukossa oli ainakin 20 lasta.

Kouristelevat ja tukehtuvat ihmiset järkyttivät al-Abdullahia, vaikka hän on tottunut ilmaiskuihin ja jokapäiväisiin uhreihin.

– Ihmiset kirkuivat. He yrittivät sanoa jotain, pyytää apua, mutta he eivät pystyneet hengittämään, al-Abdullah kertaa Ylelle puhelimitse.

29-vuotias Ismail al-Abdullah on yksi valkokypäristä, vapaaehtoisista pelastajista, jotka kaivavat ihmisiä raunioista iskujen jälkeen.

– Pystyin vain ruiskuttamaan vettä ruumiiden päälle ja ohjaamaan ambulansseja kohti sairaalaa ja Turkin rajaa, hän selittää.

Joukkomurha tapahtui Khan Sheikhounin kaupungissa, joka sijaitsee noin sata kilometriä Alepposta etelään.

– Äidit pyysivät, ettei heidän lastensa ruumiita haudattaisi, koska he halusivat uskoa, että lapset heräävät henkiin, pelastaja kertoo.

Syyria kemiallinen isku
Kaasuiskun uhreja vietiin hoidettaviksi Syyriassa huhtikuun alussa. Reuters-TV

Kaikki sanoivat: Emme anna tämän tapahtua uudelleen

Syyrian edellinen iso kemiallinen isku tapahtui vuonna 2013. Yli tuhat ihmistä kuoli hermokaasuun Ghoutassa lähellä pääkaupunkia Damaskosta.

Tuolloin käytettiin sariinia, tällä kertaa aineesta ei ole vielä varmuutta. Khan Sheikhounissa paikalla olevat lääkärit pitävät kuitenkin todennäköisenä, että kyseessä olisi sariini.

– Neljä vuotta sitten maailma oli shokissa. Kaikki sanoivat: emme anna tämän tapahtua uudelleen. No, se tapahtui uudelleen, Ismail al-Abdullah sanoo.

Yhdysvaltojen mukaan tiistaisen iskun tekivät Syyrian presidentin Bashar al-Assadin ilmavoimat. Venäjän version mukaan ilmavoimien isku osui kapinallisten varastoon, jossa säilytettiin kemiallisia aseita.

Vuoden 2013 iskuunkin epäiltiin syylliseksi presidentti al-Assadia, mutta OPCW, kemiallisten aseiden kieltojärjestö, ei ole saanut täyttä varmuutta asiasta.

Iskun jälkeen silloinen Yhdysvaltain presidentti Barack Obama uhkasi Syyriaa sotilaallisella vastatoimilla. Obama perääntyi, kun Syyrian kanssa päästiin sopimukseen maan kemiallisten aseiden tuhoamisesta.

– Nytkin tehdään varmasti tutkinta ja päivien tai kuukausien jälkeen todetaan: ok, al-Assad on vastuussa. Mutta he vain sanovat sen, siinä kaikki, al-Abdullah toteaa.

Ismail Abdullah
Ismail al-AbdullahTwitter

Valkokypärä: Kukaan ei välitä siviileistä

Ismail al-Abdullah ei peittele vihaansa ja turhautumistaan.

– Trumpin hallinto totesi, ettei al-Assad ole heidän prioriteettinsa, vaan Isisin vastaiset iskut, joissa kuolee siviilejä. Siviilit eivät merkitse mitään. Maailma ei välitä.

Presidentti al-Assad on Venäjän ja Iranin tuella voittamassa vuonna 2011 alkaneen sodan.

Ismail al-Abdullah vetoaa ihmisiin eri puolilla maailmaa: vaatikaa päättäjiä lopettamaan Syyrian verilöyly.

Hänen päivänsä täyttyvät seuraavan iskun odottelusta.

– Tätä on jatkunut kuusi vuotta. Odotan, että rikollinen, al-Assad, saa vietyä työnsä loppuun.

Lue seuraavaksi