Tornionjoen ensi kesän kalastuksesta on sovittu: Suomi ja Ruotsi lohenpyyntiin yhtä aikaa ja lippoamista aikaistetaan

Pohjoisimman Perämeren ammattikalastajat pääsevät lohenpyyntiin samaan aikaan Tornionjoen edustan merialueella. Lohen ja siian lippoamista on puolestaan aikaistettu viikolla viimekesäisestä.

lohen kalastus
Rysä vedesä.
Lohirysä pohjoisimmalla Perämerellä.Riikka Rautiainen/ Yle

Suomalaiset ja ruotsalaiset pääsevät lohenpyyntiin ensi kesänä yhtä aikaa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalaiset aloittavat lohenpyynnin samaan aikaan ruotsalaisten kanssa Tornionjoen edustan merialueella.

Kaupallinen lohenkalastus alkaa molemmissa maissa 17. kesäkuuta. Tähän saakka suomalaiset ovat päässeet lohenpyyntiin käytännössä viikon verran ruotsalaisia myöhemmin.

Kaikki taimenet on vapautettava

Lohenkalastuksen aloittamispäivästä sopiminen liittyy Suomen ja Ruotsin välisiin neuvotteluihin (siirryt toiseen palveluun), jotka käydään vuosittain rajajoen kalastuksesta. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan suurin osa Tornionjoen kalastussääntöön tehdyistä tarkennuksista on ollut käytössä jo edellisenä kesänä.

Yksi tällainen on uhanalaisen meritaimen suojelemiseksi määrätty täysrauhoitus. Se tarkoittaa sitä, että saaliiksi saadut taimenet on välittömästi laskettava takaisin veteen elävänä tai kuolleena Tornionjoen meri- ja jokialueella Kilpisjärveä lukuun ottamatta.

Määräyksen tavoitteena on elvyttää uhanalaisia meritaimenkantoja.

Lippopyyntiä on aikaistettu

Uutta on sen sijaan lippopyynnin aikaistaminen viikolla viime kesäiseen verrattuna. Ensi kesänä lohen ja siian lippoaminen on sallittua tietyissä apajapaikoissa 8. kesäkuuta alkaen.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan jokialueella jatketaan edelleen vaellussiikakantojen suojelemista ja tarkoituksena on keskittää siian pyynti elokuun nousukauteen.

Tähän pyritään esimerkiksi siten, että tietyissä apajapaikoissa on sallittua käyttää samanaikaisesti yhtä kulkuverkkoa venekuntaa kohden elokuun alusta syyskuun puoliväliin saakka.

Tässä tarkoituksena on myös kulkuverkkokalastuksen vähentäminen heinäkuussa, jolloin on lohen tärkeä nousukausi.

Viehekalastukseen uusi koukkurajoitus

Uutena määräyksenä Tornionjoen alueella tulee voimaan koukkurajoitus, jonka tarkoituksena on vähentää lohien tarttumista koukkuun suun ulkopuolelta.

Tämä tarkoittaa sitä, että heittopainon, tapsisiiman ja vieheen avulla jokialueella on sallittua vain yksihaaraista koukkua, jonka suurin kitakoko on 12 millimetriä.