1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

"Karikatyyrin tekeminen on kynällä imitoimista" – Jope Ruonansuulta näyttely Kemiin

Ruonansuun karikatyyreissä esiintyy julkisuudesta tuttuja henkilöitä kuten Antero Mertaranta, Martti Ahtisaari ja Lauri Tähkä.

Ruonansuu on myös imitoinut useimpia piirtämiään hahmoja. Kuvassa muusikko Lauri Tähkä. Kuva: Kemin sarjakuvakeskus

Elämänuransa viihteen ja huumorin parissa tehnyt kemiläislähtöinen Jope Ruonansuu avaa entiseen kotikaupunkiinsa karikatyyripiirrosnäyttelyn. Kansan tuntemat nimi-ihmiset ovat Ruonansuun kynästä saaneet korostuksia, joille katsoja pyrskähtelee naurusta.

Ruonansuun mukaan henkilöiden imitoimisesta on paljon hyötyä karikatyyrin tekemisessä ja lajeissa on jopa paljon samaa.

– Viiva alkaa löytymään kun samalla vähän imitoi piirtämäänsä. Karikatyyrin tekeminen on kynällä imitoimista, naurahtaa Ruonansuu.

Karikatyyri on piirros tunnetusta hahmosta, jossa on korostettu esimerkiksi kasvon voimakkaita ominaisuuksia. Silmät ovat tärkeät. Ruonansuu on ollut reilut kolme vuotta karikatyyripiirtäjä Teuvo Salmisen opissa.

– Periaate on se, että pientä pienennetään ja suurta suurennetaan. Pienet silmät piirretään entistä pienemmäksi esimerkiksi, Ruonansuu sanoo.

Periaate on se, että pientä pienennetään ja suurta suurennetaan.

Jope Ruonansuu

Aluksi Ruonansuu kerää paljon erilaisia valokuvia haluamastaan tunnetusta henkilöstä. Karikatyyrin syntyminen voi olla pitkäkin prosessi. Tärkeää on löytää katse ja hymy. Karikatyyrin piirtämisessä auttaa jos henkilö on myös piirtäjälle henkilökohtaisesti tuttu.

– Laitan silmät ja kiinni ja mietin, että mitä tulee ensimmäisenä mieleen henkilön kasvoista ja niitä lähden korostamaan, Ruonansuu selvittää.

Martti Ahtisaari, Juice Leskinen, Vesa-Matti Loiri ovat hahmoja, joiden karikatyyreja Ruonansuun kynästä on tullut useita. Ruonansuu on piirtänyt useita kertoja myös itsestään karikatyyrejä.

– Laihduin sen 40 kiloa, niin piirsin sen jälkeen sellaisen kuivan kesän oravan näköisen Jopen, Ruonansuu kertoo.

Karikatyyrin piirtäminen vaatii rohkeutta

Karikatyyri saatetaan tilata ystävälle tai sukulaiselle yllätyksenä lahjaksi. Ruonansuu kertoo, että häneltä on tilattu syntymäpäiville kuva ja hän on etukäteen useaan otteeseen varmistanut, että riittäähän kuvan vastaanottajalla huumorintajua.

– Kun lähdetään korostamaan jotakin ominaisuutta kasvoissa, joille ei itse mitään voi, niin kyllä siitä joku saattaa loukkaantua, Ruonansuu selvittää.

Jope Ruonansuun piirtämät Jussi Halla-Aho ja Antero Mertaranta. Kuva: Kemin sarjakuvakeskus

Huhtikuun 29. päivä Kemin sarjakuvakeskuksessa avautuu Ruonansuun karikatyyrinäyttely. Näyttelyssä on teoksia tunnetuista hahmoista, kuten Sauli Niinistö, Lauri Tähkä, Kikka, M.A.Numminen, Martti Ahtisaari ja Urho Kekkonen. Esillä on noin parikymmentä teosta.

Ruonansuu on luvannut täydentää näyttelyä muun muassa muutamalla kemiläisellä legendalla. Luonnoksia jo löytyy ja hahmoiksi saattaa päätyä avaruustieteilijä Esko Valtaoja tai Kemistä lähtöisin olevia rokkareita.

Ruonansuun teokset ovat nähtävillä Kemin sarjakuvanäyttelyssä elokuun loppuun asti. Sarjakuvanäyttely on suljettuna 24.4.-28.4. näyttelyn ripustamisen ja pysyvän näyttelyosion muokkaamisen ajan.

Suurin osa teoksista on originaalipiirroksia, mutta mukana on myös julistekopioita.