Pakettiautot tekevät nyt kauppansa – myynti kasvoi melkein 40 prosenttia

Myös kuorma-autojen ensirekisteröinnit ovat lisääntyneet alkuvuonna selvästi.

autokauppa
Autoja liikenteessä Nordenskiöldinkadulla Helsingissä 31. maaliskuuta.
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Autokauppa näyttää kääntyneen hienoiseen kasvuun pitkän taantuman jälkeen, ilmenee Autoalan Keskusliiton suhdannebarometristä. Isojen autojen myynti on reippaassa nousussa.

– Paketti- ja kuorma-autoja myydään nyt paljon, taustalla on patoutunutta kysyntää, sanoo Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin maaliskuussa 1 525, mikä on 38,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko alkuvuonna rekisteröinnit ovat kasvaneet 29,7 prosenttia.

Uusia kuorma-autoja rekisteröitiin viime kuussa 311. Viime vuoden maaliskuuhun nähden lisäystä on 22,9 prosenttia, ja koko alkuvuoden osalta kasvu on 16,0 prosenttia. Eniten myytiin raskaita, yli 16 tonnin kuorma-autoja.

"Positiivinen vire alkoi kesällä"

Autokauppa vajosi taantumaan vuonna 2009. Ensirekisteröinnit ovat laahanneet tavanomaista matalammalla tasolla koko 2010-luvun.

Maaliskuun lopun barometrissä noin kaksi kolmesta autoliikkeestä arvioi, että suunta kääntyi viime vuonna. Neljä viidestä uskoo myynnin kasvavan tänä vuonna.

– Positiivinen vire autoliikkeiden lattioilla alkoi tuntua viime vuoden kesällä, kertoo Autoalan Keskusliiton puheenjohtaja Heikki Häggkvist.

Autoala ennusti helmikuussa, että uusia henkilöautoja myydään vuoden loppuun mennessä 120 000. Tämä tarkoittaisi 0,8 prosentin kasvua.

Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) alkuvuonna on ensirekisteröity reilut 33 000 henkilöautoa eli yhtä paljon kuin vuosi sitten.