Tiskiharja naiselle, trasselitukko miehelle – sukupuoliroolit määrittävät yhä kotitöitä

Korkeasti koulutettu nainen on karsinut kotitöitä, mutta ne eivät ole siirtyneet miehelle. Lapset hoidetaan perheissä lähes tasapuolisesti.

Koti ja asuminen
Nainen tiskaamassa.
Jako naisten ja miesten töiden välillä kotitalouksissa on edelleen selkeä.Mikko Kuusisalo / Yle

Nainen tiskaa, mies vaihtaa auton renkaat. Työtehtävien selkeä jako miesten ja naisten välillä on pysynyt suomalaisissa kotitalouksissa pitkään ennallaan.

– Naiset tekevät edelleen noin 60 prosenttia kotitöistä. Viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana osuus on tipahtanut 65 prosentista viidellä, joten vauhti ei päätä huimaa, toteaa perhe- ja väestöpolitiikkaan Väestöliitossa keskittyvä tutkija Anneli Miettinen.

Miettinen sanoo muutoksen tasa-arvoisempaan suuntaan tapahtuneen keskimääräistä voimakkaammin kotitalouksissa, missä nainen on korkeasti koulutettu.

– Korkeasti koulutetut naiset ovat vähentäneet kotitöiden tekemistä. Ei kuitenkaan niin, että miehet olisivat töitä lisänneet, vaan kenties sen vuoksi, että näissä kotitalouksissa ostetaan enemmän palveluja kodin ulkopuolelta.

Korkeasti koulutetut naiset ovat vähentäneet kotitöiden tekemistä.

Anneli Miettinen, tutkija

Anneli Miettinen muistelee, että taannoin odotettiin naisten koulutustason yleisen kasvun tuovan tasa-arvoa kotitalouksiin rivakkaankin tahtiin. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

– Tosin uudet sukupolvet ovat nykyisiä valmiimpia jakamaan kotitöitä. Suurin muutos on tapahtunut lastenhoidossa. Siinä ollaan lähellä tasajakoa, Miettinen sanoo.

Tilastokeskus on julkaissut vuodesta 1979 lähtien vuosikymmenen väliajoin seurantatuloksia kotitalouksien ajankäytöstä. Seuraavan yhteenvedon Tilastokeskus julkaisee vuonna 2020.

– Olisin syvästi yllättynyt, jos esimerkiksi lastenhoidossa ei olisi tapahtunut merkittävää muutosta vuosikymmenessä, Miettinen sanoo.