Kahvi ja vaalit ovat erottamattomat – joitko sinä perinteiset äänestyssumpit? Lähetä kuva

Tietokirjailijan mukaan äänestyskahvi on suorastaan hengellinen tapahtuma.

kuntavaalit
Iltapäivällä vaalikahvipöydän antimet olivat jo niukentuneet.
Vaalikahviperinteellä on vahva kytkös sunnuntaikahvitteluun.YLE / Heikki Rönty

Suomessa kahvi kuuluu erottamattomasti vaaleihin. Vaaliteltoilla ehdokkaita jututetaan kahvin ääressä, ja äänestyksen jälkeen juodaan perinteisesti äänestyskahvit. Kahvi on varma tapa houkutella äänestäjiä vaaliteltoille, sanoo tietokirjailija Satu Jaatinen.

– Kahvi on mainio tapa pysäyttää ihminen ja on sopivan mittainen ja hakkaa jopa ilmaisen ämpärin. Kahvi on myös riskitön tarjottava, sillä kukaan ei ole allerginen kahville.

Jaatisen mukaan vaaliteltoilla tarjottavissa kahveissa on torikahvitunnelma, kun taas äänestämisen jälkeen kahvittelu on suorastaan hengellinen tapahtuma. Perinteellä on vahva kytkös sunnuntaikahvitteluun.

– Äänestämiskahvissa näen enemmän kirkkokahvimeininkiä, koska se on rituaali ja oikein harras juttu. Lippu on salossa, mennään vanhan kansakoulun jumppasaliin tai seurakuntatalolle, rahaa sotaveteraaneille ja kynttilä pöydän ääressä, kuvailee Jaatinen perinteistä äänestyskahvia.

Jaatisen mukaan äänestyksen jälkeinen kahvittelu on ikään kuin äänestäjän palkinto itse itselleen.

– Äänestyskahvi on myös yhteisöllinen ja luottamuksellinen asia. Ryhmä tai henkilö kenen kanssa äänestyskahvia juo, on yleensä äänestänyt edes vähän samaan suuntaan itse.

Perinne uhattuna

Jaatinen näkee, että äänestyskahvi on perinteenä uhattuna, kun äänestäminen on ennakkoäänestyksen vuoksi hajautunut usealle päivälle. Vaaliteltoilla tapahtuva torikahvittelu ja äänestämisen jälkeinen palkintokahvi ovat ikään kuin sekoittuneet keskenään.

– Äänestäminen ei ole suorituksen pyhyyttä enää tietyllä tavalla. Nuorten keskuudessa vaalikahvittelu on siirtynyt siihen, että ensin käydään ennakkoäänestämässä ja sen jälkeen mennään oman porukan vaaliteltalle tunnustamaan väriä ja juomaan kahvia. On alettu tekemään lenkkiä ikään kuin väärinpäin.

Jaatisen pitää kuitenkin tärkeänä sitä, että vaalikahvia juodaan – joipa kahvinsa sitten ennen tai jälkeen äänestämisen.

– Pääasia, että äänestää ja sen jälkeen on sen verran hyvä fiilis ja arvostaa äänioikeuttaan niin, että voi käydä kahvilla.

Joitko äänestyskahvit? Lähetä siitä kuva toimitukseen. Lue lisää jutun lopusta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ylen kuvajoukkoistusten pelisäännöt:

Lähettämällä kuvan Ylelle joukkoistuksen yhteydessä annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä.