1. yle.fi
  2. Uutiset

Väitös: Taloudellinen väkivalta pilaa parisuhteen – "Aina jännitti mennä kauppaankin"

Joissakin parisuhteissa kumppani pyrkii alistamaan ja kontrolloimaan puolisonsa rahankäyttöä monin tavoin.

väitöskirjat
Nainen avaa kukkaroaan suklaakaupan kassalla.
Yle

Valtiotieteiden maisteri Anniina Kaittila on tarttunut väiitöskirjassaan huonosti tunnettuun ja vähän tutkittuun asiaan eli taloudelliseen väkivaltaan parisuhteessa. Kaittilan mukaan taloudellinen väkivalta on perheessä esiintyvien rahakiistojen äärimmäisin muoto.

Sen yleisyydestä ei ole kuitenkaan olemassa tutkimustietoa.

– Tämä on sellainen ilmiö, mistä on alettu puhua vasta aika lähiaikoina. Ehdottomasti tarvitaan llisätutkimusta aiheesta, Anniina Kaittila sanoo.

Raha aiheuttaa riitoja

Anniina Kaittilan väitöskirjan mukaan raha on yksi yleisimmistä riitelyn aiheista perheissä. Suomessa rahakonfliktit ovat yleisempiä kuin Euroopassa keskimäärin. Väittelijän mukaan syynä on naisten itsenäisyys.

– Niissä maissa, joissa naisten työssäkäyntiaste on korkea, rahakonflikteja esiintyy enemmän.

Kaittila haastatteli väitöstutkimustaan varten kahdeksaatoista suomalaista lapsiperheen vanhempaa, joista suurin osa oli naisia. Haastatellut kertoivat monista tukalista arjen tilanteista:

Oli tosi ärsyttävää käydä kaupassa, koska jos oli ajatellut, että tilillä on rahaa ja sitten siellä ei ollutkaan ja oli tehnyt jo kahden lapsen kanssa kauppaostokset ja sitten niitä ei voinutkaan maksaa. Aina jännitti mennä pelkästään kauppaankin.

Äärimmilleen vietynä rahakonfliktit kärjistyvät taloudelliseksi väkivallaksi. Taustalla on usein halu kontrolloida ja alistaa puolisoa.

Väkivalta voi olla varastamista, yhteisten rahojen pimittämistä tai vaikkapa toisen työelämään puuttumista.

– Se voi ilmetä esimerkiksi niin, että väkivallan tekijä tekee pistokokeita työpaikalle, soittelee sinne päivittäin. Hän voi myös pahoinpidellä puolison niin, että tämä ei kykene menemään töihin.

Parisuhdeväkivalta usein mukana

Useissa parisuhteissa, joissa esiintyy taloudellista väkivaltaa, myös fyysinen väkivalta on arkea. Ei kuitenkaan aina. Pahimmillaan taloudellinen väkivalta pilaa paitsi parisuhteen myös puolison elämän.

Aineiston kansainvälisen osion hurjin esimerkki tulee Australiasta:

– Ääriesimerkkinä on ollut, että kumppani on pyytänyt puolisoa toimimaan prostituoituna, että perheeseen on saatu rahaa.

Anniina Kaittilan mukaan taloudellinen väkivalta ei suinkaan lopu aina avioeroon. Usein puoliso vaihtaa vanhat keinot uusiin. Yksi yleisimmistä on elatusmaksujen välttely.

Se oli juuri se ongelma, että kun meidän elintaso olisi antanut myöten käydä perheen kanssa syömässä tai vaikka kylpylässä. Mutta kun sitä rahaa ei saanut käyttää.

– Taloudellinen väkivalta on kaikenlaista kumppanin rahankäytön kontrollointia. Taloudelliseen väkivaltaan liittyy aina vahingoittaminen ja vahingoittumisen kokemus.

Lisää tietoa kaivataan

Anniina Kaittila sanoo, että taloudellisesta väkivalllasta tiedetään vasta niin vähän, että sen yleisyydestä ei osata sanoa juuri mitään. Ei edes sitä, kuinka paljon sitä kokevat naiset ja kuinka paljon miehet.

Olettamuksena on ollut, että uhreina ovat etupäässä naiset.

– Olisi tärkeää kohdistaa tutkimusta myös siihen, miten miehet kokevat taloudellista väkivaltaa, hän sanoo.

Mä en ikinä halua sellaista enää, että kun sä oot tehnyt hirveästi töitä ja sä menet katsomaan tiliä, niin siellä ei kummiskaan ollut rahaa. Se masentaa tosi paljon.

Se tiedetään, että parisuhdeväkivalta ja perheen rahakonfliktit ovat Suomessa yleisempiä kuin Euroopassa keskimäärin. Kaittilan mukaan tästä voisi päätellä jotain.

– Voisi ajatella, että myös taloudellinen väkivalta olisi Suomessa yleisempää kuin Euroopassa keskimäärin. Mutta ehdottomasti tarvitaan lisätietoa asiasta.

Sitaatit ovat Anniina Kaittilan väitöskirjasta Rahakonfliktit ja taloudellinen väkivalta parisuhteessa. Väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa lauantaina 8. huhtikuuta.

Lue seuraavaksi