1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2017

Tiedätkö, missä neljä vuotta sitten antamasi ääni on nyt? Jokainen äänestyslippu on edelleen tallessa

Vaaleissa käytettävät äänestyslipukkeet on lain mukaan arkistoitava. Helsingin kaupunginarkistossa lipukkeet täyttävät kymmeniä hyllymetrejä. Sunnuntain vaalien jälkeen ne tuhotaan.

Kuntavaalit 2017
Helsingin kaupunginarkiston tutkija Pekka Hahle
Helsingin kaupunginarkiston tutkija Pekka Hahle tietää, miten vaaleissa annetut äänet arkistoidaan.Vesa Marttinen / Yle

Helsingin Merihaassa sijaitsevan toimistorakennuksen arkistohuoneessa on pitkä hyllyrivi, johon on aseteltu satoja ruskeita paperipusseja.

Pusseissa on vuoden 2012 kuntavaaleissa Helsingissä käytetyt äänestyslipukkeet, jotka täytyy vaalilain mukaan säilyttää koko vaalikauden ajan.

Ajatus on jollain tavalla hauska: jokaisen äänestäjän käsin piirtämä numero löytyy yhdestä näistä pusseista. Helsinkiläiset antoivat vuoden 2012 kuntavaaleissa kaikkiaan 286 787 ääntä, ja näillä hyllyillä nuo äänet nyt lepäävät.

Äänestyslipukkeet on jaoteltu äänestysalueittain ruskeisiin paperipusseihin, jotka on suljettu sineteillä. Toisella puolella hyllyä on varsinaisena vaalipäivänä annetut äänet ja toisella puolella ennakkoäänet.

Myös hylätyt äänet arkistoidaan.
Myös hylätyt äänet arkistoidaan.Vesa Marttinen / Yle

Pusseja on useita satoja ja ne täyttävät kymmeniä hyllymetrejä. Myös hylätyille äänille on oma hyllynsä, kertoo tutkija Pekka Hahle, joka on työskennellyt Helsingin kaupunginarkistossa lähes 30 vuotta.

– Kun vaalin tulos on hyväksytty, tämä aineisto siirretään meille. Äänestysluettelot säilytetään meillä pysyvästi ja lipukkeet vaalikauden yli eli seuraavaan vaaliin asti.

Vaalien jälkeen nyt hyllyssä lepäävät ruskeat paperipussit sisältöineen viedään tuhottavaksi, ja hyllyt täyttyvät uusilla paperipusseilla, joissa on vuoden 2017 kuntavaaleissa annetut äänet.

Vastaavanlainen arkistointi tehdään kaikissa Suomen kunnissa, sillä äänestyslipukkeiden säilyttäminen on säädetty vaalilaissa.

Lue myös:

Kuntavaalikampanjointi huipentuu Ylen puheenjohtajatenttiin – katso suorana klo 21.05

Ylen kysely: Kuntavaalien voitosta tiukin kisa vuosiin – Kokoomus niukasti ykkösenä, keskusta ohi SDP:n

Ei muka eroa puolueissa? Kuntavaalien tentit kertovat, että on

Onko sinulle tärkeää, että ehdokkaasi osaa esiintyä? Katso kaikki kuntasi vaaligalleria-videot

Lue seuraavaksi