Jätevesien lääkejäämistä halutaan eroon – tulevaisuudessa lääkkeet voidaan seuloa virtsasta

Laaja tutkimus etsii keinoja vähentää ympäristöön päätyviä lääkejäämiä.

jäteveden käsittely
Vanhoja lääkkeitä
Yle

Kunnallisille jätevedenpuhdistamoille ja sieltä edelleen vesistöihin päätyvien lääkejäämien määrää pyritään vähentämään.

Pähkinänkuoressa Suomen ympäristökeskuksen, Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten lääkejäämiä voitaisiin puhdistaa jätevesistä jo ennen kuin ne päätyvät kunnalliselle jätevedenpuhdistamolle.

Samalla tutkitaan, onko lääkejäämien puhdistaminen niiden syntysijoilla taloudellisesti kustannustehokkaampaa kuin vasta kunnallisella jätevedenpuhdistamolla. Tutkimuskohteina ovat muun muassa hoitolaitokset, sairaalat ja lääketehtaat.

Omat jätevedenpuhdistamo sairaalalle?

Kunnallisia jätevedenpuhdistamoja ei ole rakennettu poistamaan lääkeaineita jätevedestä. Suureen vesimassaan laimenevat lääkejäämät pääsevät kulkemaan puhdistamon läpi vesistöihin ja lietteeseen. Tilanne ei ole ongelmaton, sillä vedestä saatetaan tehdä juomavettä ja lietettä käyttää maanparannusaineena.

– Puhdistamolla muodostuu kemikaalicoctaileja, joista ei tiedä, mitä yhdisteitä ne muodostavat, Suomen ympäristökeskuksen kehittämispäällikkö Taina Nystén kertoo.

Sairaaloiden omat jätevedenpuhdistamot voisivat olla yksi keino vähentää kunnallisille jätevedenpuhdistamoille päätyviä lääkejäämiä. Esimerkiksi Lappeenrannassa sijaitsevassa Etelä-Karjalan keskussairaalassa jätevettä voitaisiin käsitellä omassa laitoksessa ennen kuin jäteveden matka jatkuu kunnalliselle jätevedenpuhdistamolle.

Ensin pitää kuitenkin löytää puhdistusmenetelmiä, jotka poistaisivat useampia lääkkeitä. Tässä kuvaan astuu Lappeenrannan teknillinen yliopisto, joka testaa lääkejäämien poistamiseen sopivia puhdistustekniikoita.

Lääkejäämät talteen ennen pönttöä

Lääkejäämien ei välttämättä tarvitse ylipäätänsä päätyä viemäriverkostoon asti. Esimerkiksi syöpähoidoissa olevien tai vahvoja antibiootteja käyttävien potilaiden virtsa voitaisiin Nysténin mukaan käsitellä ennen kuin se päätyy vessanpönttöön.

Lääkkeiden ympäristövaikutuksista tuodaan tietoa myös kuluttajille ja esimerkiksi lääkäreille. Nystén mainitsee esimerkkinä Ruotsin, jossa lääkäreitä on ohjeistettu määräämään ympäristöä vähemmän kuormittavia lääkkeitä.

– En usko, että kukaan tarkoituksella haluaa päästää lääkkeitä ympäristöön. Kun ymmärretään, että miten lääkejäämiä päätyy jäteveteen niin kyllä kansalaiset osaavat suhtautua asiaan.

Heinäkuuhun 2019 asti ulottuvassa EPIC-hankkeessa (siirryt toiseen palveluun)on mukana lukuisa joukko terveydenhoitoalan, jätevesilaitosten, jäteveden puhdistusteknologian sekä vesi- ja ympäristöalan toimijoita.