Etelä-Savon rinnekeskuksissa hyvä vuosi – "Nippa-nappa rahat riittävät pyörittämiseen"

Mikkelin Tornimäessä laskijamäärä kasvoi, muissa ei. Seuraavaksi edessä on huolto- ja korjausurakka.

laskettelu
Rinnekeskus Pääskyvuoren yrittäjä Petri Valkama tyytyväisenä rinteen päällä.
Rinnekeskus Pääskyvuoren yrittäjä Petri Valkama on tyytyväinen ensimmäiseen kauteensa.Jarmo Nuotio / Yle

Laihojen, jopa heikkojen vuosien jälkeen päättyvästä laskettelukaudesta tuli Etelä-Savossa pitkästä aikaa hyvä. Talvikeliä on riittänyt, eikä pakkanenkaan ole ollut haitaksi, yrittäjä Teijo Andersin Ski Tornimäestä myhäilee.

– Vieläkin paremmin olisi tietysti voinut mennä, mutta ei voi valittaa. Laskettelijamäärä kasvoi edelliskaudesta, varsinkin Venäjältä tuli aiempaa enemmän laskijoita. Enemmistö on toki paikallisia asiakkaita.

Pitkä kausi oli myös muiden mieleen, mutta ei näkynyt kävijämäärässä. Yrittäjä Aki Laukkanen laskettelukeskus Ruunarinteeltä Savonlinnasta kertoo, että hissi suljettiin huhtikuun alussa kun 100 laskettelupäivää tuli täyteen.

– Laskijoiden määrä jäi alle 10 000, joten nippa-nappa rahat riittävät pyörittämiseen.

Kävijämäärillä ei hurrata myöskään Savonlinnan liitoskunnassa Savonrannassa sijaitsevassa hiihtokeskus Lekotissa. Rinnepäällikkö Esko Suomalainen pitää kautta kuitenkin hyvänä.

– Suljimme rinteet jo maaliskuun puolen välin jälkeen, vaikka kelien puolesta voisi lasketella vieläkin. Laskijamäärä putosi hieman edellisestä talvesta, mutta toisaalta markkinoinnilla voisi korjata asiaa. Venäläisasiakkaita kävi aiempaa enemmän, mutta enemmistö laskijoista on kotimaasta.

Kesällä menen muihin töihin. Elantoa ei uskalla ihan pelkästään tämän varaan laskea, ainakaan vielä.

Petri Valkama

Heinävedellä opitaan koko ajan uutta

Heinävedellä laskettelijoiden määrää ei ole vielä saatu kirjoihin ja kansiin, sillä kauden viimeiset päivät ovat vielä menossa. Laskijamäärän vertaaminen edellisiin kausiin on myös vaikeaa, sillä Rinnekeskus Pääskyvuori oli kiinni neljä vuotta ennen viime syksyä, sanoo yrittäjä Petri Valkama.

– Olen tyytyväinen siihen, miten laskijat ovat tänne löytäneet. Sen on tässä nähnyt, että pilvisenä päivänä laskijamäärä voi pudota puoleen aurinkoisista päivistä. Näin loppukeväästä viikonloppuisin riittää laskijoita, mutta arki-iltoina on hiljaisempaa.

Valkama on rinnekeskusyrittäjänä keltanokka mutta rinteiden koluajana kokenut kettu.

– Olen aina ollut kiinnostunut koneista ja laitteista ja lumilautailusta innostuin jo yhdeksän vuotiaana, joten tässähän yhdistyy harrastukset ja työntekeminen. Selvitystyötä Pääskyvuoren avaamiseksi tehtiin puoli vuotta, ei tämä rinneyrittäjyys siis ihan hetken mielijohdetta ole.

Rinnekausi ei lopu hissin sulkemiseen

Laskettelukeskuksen koneita keväisessä säässä.
Jarmo Nuotio / Yle

Pääskyvuoren ala-aseman parkkipaikalla lumesta ei enää ole juuri tietoakaan. Rinnekone seisoo pihassa, samoin moottorikelkka.

– Hissin sulkemisen jälkeen meillä on edessä huolto- ja korjausurakka. Rinteessä olevat opasteet ja verkkoaidat kerätään pois, hissi huolletaan ja rasvataan ja vetolaitteet poistetaan.

Käytännössä kaikki kerätään pakettiin ja viedään suojaan, laskee Valkama.

– Kyllä tähän kuukauden päivät menee. Sitten pieni tauko, ennen laskettelukeskuksen kovimman urakan alkua. Rinteiden lumettaminen ennen kauden alkua on työtä, jota tehdään tauotta niin kauan, että rinteet ovat kunnossa.

Kesätauko tulee rinnekeskusyrittäjälle tarpeeseen.

– Kesällä menen muihin töihin. Elantoa ei uskalla ihan pelkästään tämän varaan laskea, ainakaan vielä.