1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Palkka ja työsuhde-edut

2 268 eurosta 3 944 euroon – katso tästä, mikä on tyypillinen palkka alallasi

Palkansaajien mediaani on vajaat kolme tonnia kuussa ilman tulospalkkioita ja lomarahoja.

Kuva: Jukka Piirainen / Yle

Keskeisten toimialojen mediaaniansiot vaihtelevat reilusta 2 200 eurosta yli 3 900 euroon, ilmenee Tilastokeskuksen kokoamista (siirryt toiseen palveluun) luvuista vuodelta 2015.

Kun kokoaikaista työtä tekevien kokonaisansiot laitetaan jonoon kaikilta aloilta, saadaan mediaaniksi bruttona 2 963 euroa kuukaudessa. Luvussa on huomioitu peruspalkan ohella kaikki lisät, ylityöt ja luontoisedut, mutta ei tulospalkkioita tai lomarahoja.

Suurin mediaaniansio oli informaation ja viestinnän alalla, pienin majoitus- ja ravitsemistoiminnan alalla. Katso alta, mikä on tyypillistä millekin alalle (siirryt toiseen palveluun).

Kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden mediaani keskeisimmillä toimialoilla vuonna 2015. Lähde: Tilastokeskus. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kokoaikaisten palkansaajien ansiot ovat nousseet nimellisesti yli 50 prosenttia sitten vuosituhannen alun. Vuonna 2000 mediaaniansio oli 1 904 euroa.

Aivan viime aikoina kasvu on ollut niukkaa. Vuonna 2014 luku oli 2 946 euroa, vuotta aiemmin 2 928 euroa ja sitä edellisenä vuonna 2 853 euroa.

Lue myös:

Asiantuntijoita pursuava viestintäala juhli palkoilla, osa-aikaisten kansoittama ravitsemusala jäi hännille