1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen poliittiset puolueet

Ei muka eroa puolueissa? Kuntavaalien tentit kertovat, että on

"Puolueet ovat yhtä ja samaa mössöä, ei niissä ole eroa." "Ihan sama ketä sinne menee, mikään ei muutu." Näitä kommentteja kuulee jatkuvasti, erityisesti vaalikeväänä. Väitteet ovat suuresti liioiteltuja.

Suomen poliittiset puolueet
Kuntavaali 2017.
Yle Uutisgrafiikka

Demokratiassa poliittiset päätökset tehdään neuvottelemalla, ja tuloksena on usein kompromissi, joka tyydyttää jollakin tavalla kaikkia eikä täysin välttämättä ketään.

Yhtenäisestä mössöstä ei voi puolueiden kohdalla kuitenkaan puhua, ja ehdokkaissakin on eroja. Puolueilla on edelleen linjansa, ja niiden periaatteelliset erot voivat olla hyvinkin kaukana toisistaan.

Ylen puoluepäivän maakunnalliset haastattelut toivat kuuluviin näitä linjaeroja. Toisaalta ne toivat esiin myös sen, että kuntapolitiikassa ollaan ehkä entistäkin valmiimpia etsimään yhteisiä ratkaisuja kuntalaisten hyvinvoinnin takaamiseksi ja tulevaisuuden turvaamiseksi.

Keski-Suomessa Yle järjesti radiossa kymmenen maakunnallista puoluepäivätenttiä (Areena). Oma tenttinsä oli jokaisella eduskuntapuolueella, ja näiden lisäksi sitoutumattomilla sekä eduskunnan ulkopuolisilla pienpuolueilla kummallakin yhteinen tentti.

Sitoutumattomien tenttiin osallistuivat edustajat Pihtiputaalta, Jämsästä ja Keuruulta sekä puhelimitse Viitasaarelta. Pienpuolueista mukana olivat Jyväskylässä ehdokkaita asettaneet Piraattipuolue ja sen kanssa vaaliliiton solminut Liberaalipuolue, SKP ja Itsenäisyyspuolue.

Kirjastot yhdistävät, päivähoito erottaa

Yksimielisimpiä ehdokkaat olivat maksuttomista kirjastopalveluista ja siitä, että yrityksille pitää tarjota edullisia tontteja kunnan elinkeinoelämän virkistämiseksi.

Kaikki halusivat myös edistää asukkaiden hyvinvointia tarjoamalla vähintäänkin edullisia liikuntamahdollisuuksia, ja jokainen näki tärkeäksi myös sen, että koululaisille turvataan terve ja toimiva oppimisympäristö.

Sitten tullaankin eroavaisuuksiin - ja näistä asioista ollaan eri mieltä myös puolueiden sisällä.

Pitääkö vanhukselle taata hoitopaikka omassa kunnassa? Pitää, sanoivat kaikki kristillisdemokraattien, perussuomalaisten, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat. SDP:n ja kokoomuksen sisällä asiasta oli erilaisia näkemyksiä. SKP ja Piraattien edustaja sanoivat myös kyllä, Itsenäisyyspuolueen ja Liberaalien edustaja olivat toista mieltä.

Ilmainen päivähoito tai sen sisällä tapahtuva varhaiskasvatus jakoi mielipiteitä ehkä eniten, myös puolueiden sisällä. Vankimmin esitys sai kannatusta vasemmistoliitolta, muissa puolueissa hajonta oli suurta, eikä monellakaan ollut ehdotonta mielipidettä puolesta tai vastaan, vaikka saikin tiristettyä kyllä tai ei -vastauksen,kun toimittaja sitä tivasi.

Sotea ja maahanmuuttoa

Näissä vaaleissa ei päätetä sote- ja maakuntauudistuksesta, mutta hallintouudistus askarruttaa myös valtuustoehdokkaita, sillä sosiaali- ja terveysasioita hoidetaan kunnissa vielä uudenkin valtuuston aikana. Tässä asiassa valtakunnan politiikan hallitus-oppositio-asetelma näyttää pitävän myös paikallistasolla - vaikka uudistuksella on epäilijänsä myös hallituspuolueiden kuntapäättäjissä.

Maahanmuuttoon valtaosa puoluepäivien ehdokkaista suhtautui myönteisesti, ja useimmat toivoivat kuntien kantavan oman vastuunsa turvapaikanhakijoista. Jyrkän maahanmuuttovastaista linjaa edusti vain yksi perussuomalaisten vaalitenttiedustaja.

Vaihtoehto isoille

Keski-Suomessa eduskunnan ulkopuolisilla pienpuolueilla on siis ehdokkaita vain Jyväskylässä. Pienpuolueiden tentti toi esiin sen, että ne ovat todellakin selkeä vaihtoehto - sekä toisilleen että isoille puolueille.

Tentissä tuli selväksi, että SKP pitää tiukasti kiinni julkisista palveluista, Piraatit luottavat tietotekniikkaan ja avoimuuteen, Liberaalipuolue poistaisi sääntelyn ja vähentäisi verotusta ja Itsenäisyyspuolue haluaa eroon sekä EU:sta, eurosta että Natosta.

Sitoutumattomilla on pisimmät listat Pihtiputaalla ja Jämsässä, jossa Uusi Jämsä näyttää jo vakiinnuttaneen paikkansa kunnallispolitiikassa. Ehdokkaita yhdisti halu itsenäiseen ajatteluun, ryhmäkurin vierastaminen ja "asiat ratkaisevat" -tyyppisen yhteistyön korostaminen.

Yle Jyväskylän jokainen puoluepäivän tentti löytyy Yle Areenasta. Netistä löytyy muutenkin lisäeväitä äänestyspäätökseen, sillä ehdokkaista moni on kertonut mielipiteensä myös Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi