VR vetää pois jakelusta tuoreimman Allegro-lehden – mainosti Krimin-matkoja

VR:n ja Venäjän rautateiden yhteisjulkaisussa mainostettiin suomeksi, venäjäksi ja englanniksi matkoja Krimille.

VR-Yhtymä
Sivu lehdestä
VR

VR on päättänyt vetää pois jakelusta tuoreimman Allegro-lehden, kertoo VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijari.

Lehden numerossa mainostetaan suomeksi, venäjäksi ja englanniksi matkoja Krimille. Otsikko kuuluu: "Taas Krimille!".

Ilmoituksen huomasi toimittaja Arja Paananen, joka lähetti siitä kuvan Facebookiin (siirryt toiseen palveluun).

EU kieltää matkailupalvelujen tarjoamisen Krimillä

Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta vuonna 2014. EU on asettanut talouspakotteita Venäjälle ja kieltää esimerkiksi eurooppalaisyritysten investoinnit Krimille kokonaan. Pakotteet koskevat myös matkailupalveluja, joiden tarjoaminen Krimillä ja Sevastopolissa on kielletty. Erikseen on kielletty risteilypalveluita tarjoavien alusten saapuminen Krimin satamiin.

Lisäksi Ukrainan lain mukaan rajanylitys Venäjän puolelta Krimille on kielletty. Enimmillään rajarikoksesta voi Ukrainan lain mukaan saada kolme vuotta vankeutta.

VR: Emme tarjoa Krimin-matkoja

Allegro on lehti, jota jaetaan Helsingin ja Pietarin välillä kulkevissa nopeissa junissa. Sitä julkaisevat puoliksi VR ja Venäjän rautatiet RŽD.

– Tämä kyseinen materiaali sisältyy Venäjän rautateiden omaan osioon. Sivun yläosassa lukeekin, että Venäjän rautatiet tiedottaa, Heijari toteaa.

– VR ei itse tarjoa eikä järjestä matkoja Krimille. Mutta VR on kuitenkin päättänyt vetää Allegro-lehden pois jakelusta, hän sanoo.

Onko VR tietoinen siitä, mitä materiaaleja lehdessä julkaistaan? Kuinka mainos saattoi päätyä lehteen?

– Arvioimme tilannetta ja käymme keskustelut kumppanin eli Venäjän rautateiden kanssa. VR vastaa Suomessa toimitetusta materiaalista ja Venäjän rautatiet Venäjällä toimitetusta materiaalista, Heijari vastaa.

Kolme vuotta sitten Allegro-lehti ei julkaissut helsinkiläisen homoklubin mainosta, koska Venäjän laki kieltää "homopropagandan" alaikäisille. VR:n mukaan julkaisussa noudatetaan sekä Suomen että Venäjän lakeja.