Kuopio aikoo kokeilla älykkäitä katuvaloja, jotka kirkastuvat jalankulkijoiden liikkeiden mukaan

Valot palavat kirkkaammin aina, kun jalankulkija lähestyy suojatietä.

suojatiet
Arkistokuva: Kävelijät ylittävät suojatietä.
Arkistokuva.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kuopio aikoo kokeilla jalankulkijoiden liikkeisiin reagoivia älykkäitä katuvaloja Jynkässä. Uuden Jynkän koulun tärkeimpään kadunylitykseen suunnitellaan järjestelmää, joka lisää valaistuksen tehoa, kun suojatietä lähestyy ylittäjä.

Kuopiossa on jo aiemmin nähty vilkkuvia suojatievaloja Kurkimäessä ja Kellolahdentiellä. Jalankulkijoiden liikkeisiin reagoivat älyvalot olisivat kuitenkin kaupungissa ensimmäiset.

Markkinoilla on myös sellaisia valaisuratkaisuja, joissa valo kirkastuu nappia painamalla. Jynkässä hankintalistalla on kuitenkin automaattinen malli.

– Näistä ei ole meillä kokemusta, joten halutaan kokeilla, miten nämä toimii tämmöisessä ympäristössä, suunnitteluinsinööri Kati Toikkanen kertoo.

Älykäs valaisujärjestelmä on tarkoitus toteuttaa koulun ja kirjaston edestä kulkevan Maitotien uusimisen yhteydessä kesällä. Ajorataa kavennetaan 11-metrisestä seitsemän metrin levyiseksi ja reunakivelliseksi. Kadun molemmilla puolilla olevia kevyen liikenteen väyliä levennetään, lisäksi niiden ja ajoradan väliin jätetään metrin levyinen erotuskaista.

Koko katuremontti maksaa arviolta 175 000 euroa. Kaupunkirakennelautakunta käsittelee suunnitelmaa keskiviikkona ja kokouksen jälkeen se on tarkoitus asettaa nähtäville. Katuremontin on tarkoitus olla valmis syksyllä, kun syyslukukausi alkaa uudessa Jynkän koulussa.

Lue myös: Jynkkäläiset saavat uuden kirjaston ja harrastustilat, kun uusi koulu valmistuu.