Pitkää päivää painavia yrittäjiä kannustettiin liikkumaan: Jo ensimmäiset tulokset lupaavia

Yrittäjien terveydentilaa on tutkittu hyvin vähän. Liikuntahankkeen avulla haluttiin kannustaa yrittäjiä liikkumaan.

fyysinen kunto
Mies juoksee metsässä.
Kuva ei liity tapaukseen. Yle

Kuinka lisätä yrittäjien hyvinvointia liikunnalla? Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu päätti käynnistää hankkeen, jolla kannustetaan Lahden seudulla työskenteleviä yrittäjiä ja työntekijöitä liikkumaan enemmän. Hankkeessa testattiin kuntoa ja tehtiin kuntokokeiluja.

– Yrittäjän pitää jaksaa ja olla kunnossa. Kuntotestit todentavat sitä ja saattavat herätellä ihmisiä, että kunto ei olekaan niin hyvä kuin itse kokee, Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n projektipäällikkö Ahti Romo kertoo.

Liikuntahankkeessa saatiin huhtikuussa ensimmäiset tulokset, kun yrittäjien lopputestaukset on tehty. Painoindeksissä ja rasvaprosentissa tapahtui muutosta parempaan vuoden testauksen aikana.

– Varsinkin ne, joilla on lievää ylipainoa tai lievästi painoindeksi koholla, ovat siirtyneet vihreälle eli hyvälle alueelle. Alustavat tulokset näyttävät lupaavilta.

Romon mukaan osa voi erittäin hyvin ja on hyvässä kunnossa. Isolla osalla yrittäjistä fyysinen kunto ei kuitenkaan ole tarpeeksi hyvä.

– Yrittäjä kokee, että on kunnossa ja jaksaa, mutta välttämättä kuntomittaukset eivät anna ihan samaa tulosta. Siinä on ristiriitoja.

Romo kertoo olevansa huolestunut niistä, joiden fyysinen kunto on huono. Heille kaivattaisiin enemmn apua ja tukea.

– Olemme yrittäneet tavoittaa niitä, jotka saavat kaikista eniten hyötyä.

Liian pitkät päivät kostautuvat

Romon mukaan yrittäjät tekevät usein liian pitkiä päiviä, mikä on oman jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta iso haaste.

– Mikä on oma raja ja mihin niitä vedetään? Pitäisikö niitä vetää enemmän, Romo kyseenalaistaa.

Romo kertoo, että elintavat ovat muuttuneet passiiviksi ja samalla työelämässä esiintyy kohtuutonta uupumusta (siirryt toiseen palveluun).

– En usko, että tämä on yrittäjillä suurempi haaste, vaan kaikkien työikäisten pitäisi liikkua enemmän, istua vähemmän ja petrata ruokailutottumuksia.

Tulos tuli yrittäjälle yllätyksenä

Kuntotestiin osallistunut yrittäjä Mauri Tanninen kertoo liikkuvansa työssä ja työn ulkopuolella mahdollisimman paljon. Hän lenkkeilee, kävelee, hiihtää ja harrastaa kesäisin golfia. Tannisen työ on hektistä ja hän tekee pitkää päivää.

– Teen töitä 12-16 tuntia päivässä. Kotitoimisto on pahin paikka ja se vaikuttaa paljon kaikkeen työn ulkopuolella olevaan toimintaan. Sen takia olen täällä hakemassa pontta toimintaani.

Tanninen yllättyi tuloksista, sillä hän oletti kuntonsa olevan testituloksia parempi. Erityisesti parantamisen varaa oli rasvaprosentissa. Tanninen tietää, että vyötärö on kasvanut jonkun verran. Kun viikonloppu koittaa, Tanninen on toisinaan huomannut olevansa ihan puhki. Silloin hän lähtee ulos.

– Tämä antoi hyvän herätyksen ja nyt lähden tekemään töitä, että pääsen entiselle tasolle. Ruoka maistuu liian hyvältä ja lautasella on liikaa ruokaa.

Tanninen kertoo järjestäneensä enemmän aikaa itselleen ja perheelle, joten hänen hyvinvointinsa on siinä mielessä parantunut.

– Jokaisen pitää ottaa itse itseään niskasta kiinni. Tässä iässä sitä arvostaa, että kunto pysyy hyvänä.

Myös painonpudotus täytyy ottaa hallintaan.

– Oma kunto täytyisi tarkastaa ja mitä pitää tehdä. Suosittelen testiä kaikille, Tanninen kertoo.

Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun projektipäällikkö Ahti Romon vinkki on, että kannattaa etukäteen vaikuttaa asioihin ja pysähtyä miettimään omaa jaksamista.

– Kuinka kauan jaksan mennä tällaisella vauhdilla eteenpäin. Jos molemmista päistä poltetaan, ihminen ei välttämättä hirveän kauan jaksa, Romo kertoo.