Homo on muutakin kuin naisellinen ja nenäkäs hahmo – teatteri tuulettaa mielikuvia

When a Rainbow Is Black -näytelmä kyseenalaistaa tiukassa istuvat ennakkokäsitykset homoseksuaaleista ihmisistä Tampereella.

homoseksuaalisuus
Yle Uutiset Pirkanmaa: Teatteri Telakan uutuusnäytelmä kertoo homojen kohtaamasta väkivallasta
Yle Uutiset Pirkanmaa: Teatteri Telakan uutuusnäytelmä kertoo homojen kohtaamasta väkivallasta
Teatteri Telakan näytelmän When a Rainbow Is Black tekijöitä
Teatteri Telakan uutuusnäytelmässä esiintyvät Antti Mankonen, Moe Mustafa, Anna Kankila ja Petri Mäkipää.Marjut Suomi / Yle

Teatteri Telakan uutuusnäytelmän When a Rainbow Is Black on kirjoittanut ja ohjannut Mohammed "Moe" Mustafa. Se perustuu kolmeen tositarinaan Yhdysvalloista, Hollannista ja Jordaniasta.

Vahvasti visuaalinen näytelmä haluaa muun muassa ravistella ihmisten ennakkokäsityksiä homoseksuaaleista.

– Media esittää homot yleensä naisellisina ja nenäkkäinä. Iloisessa mielikuvassa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta homokulttuuri on myös paljon muuta - asioita, joista vaikenemme tai emme puhu. Näytelmä kertoo näistäkin, Mohammed Mustafa sanoo.

Irti ahtaista raameista

Yksi esityksen neljästä näyttelijästä on pian Teatterikorkeakoulusta valmistuva Anna Kankila. Hän yhdistää vahvat mielikuvat pelkoon.

– Stereotypia yhdistyy minun mielessäni myös sukupuolirooleihin ja yhteiskuntaamme, jossa on tiukat raamit. Entä jos joku ei täysin sovi mielikuvaan miehen ja naisen rooleista?

– Minusta kyse on muustakin kuin homoseksuaaleista - se on meidän kaikkien asia. Jos sukupuoliroolien raamit olisivat löyhemmät, kaikilla olisi mukavampaa. Olisimme vapaampia.