1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Homohaaste on heitetty Hollannissa – näin heteromiehet vastaavat kutsuun

Homoseksuaalisen avioparin pahoinpitely on saanut hollantilaiset miehet toimimaan – käsi kädessä.

Ulkomaat
Pechtold ja Koolmees kävelevät käsi kädessä.
Sosiaaliliberaalin Demokraatit 66-puolueen Alexander Pechtold (vas.) ja Wouter Koolmees osoittavat solidaarisuuttaan pahoinpidellylle avioparille.Lex Van Lieshout / EPA

Miespoliitikot tekevät sitä. Miessotilaat tekevät sitä. Miesurheiljatkin tekevät sitä Hollannissa. Nimittäin kävelevät käsi kädessä.

Siten heteromiehet osoittavat solidaarisuuttaan homoparille, joka pahoinpideltiin pahoin Arnhemin kaupungissa viikonloppuna.

– Emme yleensä pidä toisiamme kädestä julkisilla paikoilla juuri siksi, ettemme halua ärsyttää ihmisiä. Mutta meillä oli ollut mukava ilta, oli myöhä ja luulimme, että olemme yksin, kertoi Ronnie Sewratan-Vernes hollantilaiselle NOS-uutistoimistolle.

Epäillyt pahoinpitelijät teinejä

Kello oli noin neljä aamulla, kun 31-vuotias Ronnie Sewratan-Vernes ja 35-vuotias Jasper Vernes-Sewratan kohtasivat kadulla nuorten miesten joukon. Kohtaamisen päätteeksi aviopari oli menettänyt osan hampaistaan.

Viittä teini-ikäistä poikaa epäillään vakavien ruumiinvammojen aiheuttamisesta. Poliisi tutkii vielä pahoinpitelyn motiivia. Mutta hollantilaiset uskovat avioparia, jonka mukaan iskujen syynä oli käsien pitely.

#allemannenhandinhand

Solidaarisuusliike sai alkunsa Twitterissä. Toimittaja Barbara Barend haastoi kaikki miehet, niin homo- kuin heteroseksuaalisetkin, kävelemään käsi kädessä. Hän lanseerasi Twitteriin hashtagin #allemannenhandinhand.

Ensimmäisten joukossa haasteeseen vastasivat poliitikot. Vajaassa viikossa liike on levinnyt ulkomaillekin. Siitä ovat pitäneet huolen Hollannin suurlähetystöt muun muassa Lontoossa, New Yorkissa ja Canberrassa.

Eilen keskiviikkona sadat miehet osallistuivat mielenosoitusmarssille käsi kädessä Amsterdamin läpi. Homoparin pahoinpitely on järkyttänyt Hollantia, jossa samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistettiin ensimmäisenä maailmassa vuonna 2001.

Pitkä jono miehiä kävelee kanavan rannall a toisiaan käsistä pidellen.
Mielenosoitusmarssi Amsterdamissa keskiviikkona 4. huhtikuuta.Evert Elzinga / EPA

Allemannenhandinhand-liikkestä kertovat muun muassa NL Times (siirryt toiseen palveluun), The Guardian (siirryt toiseen palveluun), Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun) ja CNN (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi