Ministeri Essayahille kyselytunnilla: "Tämä aika laittaa tasaisemmatkin ihmiset hieman lämpenemään" – video

Neuvoloiden mahdollinen yhtiöittäminen soten yhteydessä herätti kiivasta keskustelua kyselytunnilla.

Kyselytunti (Eduskunta)
Uutisvideot: Neuvolat kuumensivat kansanedustajien tunteet
Uutisvideot: Neuvolat kuumensivat kansanedustajien tunteet

Hallitus on päättänyt nostaa soten valinnanvapauden ikärajan 12 vuodesta 15 vuoteen, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) eduskunnan kyselytunnilla.

Hän vastasi näin Sari Essayahille (kd.), joka ihmetteli sitä, että hallituksen mielestä 12-vuotias lapsi on valmis valitsemaan useista palveluntuottajista omansa.

Rehula sanoi hallituksen päättäneen nostaa valinnanvapauden ikärajaa, vaikka lastensuojelulaissakin on kirjattu, että 12-vuotiaasta alkaen lasta pitää kuulla.

Essayah kysyi myös tiukkaan sävyyn, mitä tapahtuu kaikkein heikommassa asemassa oleville perheille.

– Tämä valinnanvapausmalli on viemässä nämä ihmiset byrokratian myllyn ja jättämässä kaikein heikommassa asemassa olevat perheet, ja erityisesti ne lapset, jotka tarvitsevat lastensuojelun ja moniammatillista apua.

– Olen oppinut tuntemaan teidät edustaja Essayah asiallisista ja kiihkottomista kannanotoista ja kysymyksistä. Kai se on tämä aika, joka laittaa tasaisemmatkin ihmiset hieman lämpenemään, hämmästeli ministeri Rehula.

Orpo: Vähävaraisten asemaa ei heikennetä enää

Hallitukselta tivattiin myös, onko kehysriiheen tulossa lisää vähävaraisiin ja sairaisiin kohdistuvia päätöksiä. Opposition mielestä hallituksen leikkaukset erilaisiin tukiin ja lääkekuluihin ovat kohdistuneet voimallisesti pienituloisiin sairaisiin ja eläkeläisiin. Hallitus siirsi kehysriihen kuntavaalien yli.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) totesi, että hallituksen puoliväliriihen tärkein tehtävä on huolehtia, että yhä useampi työtön ihminen saa mahdollisuuden ottaa työtä vastaan. Myös kannustinloukkujen purkaminen on hallituksen listan kärjessä.

– Me olemme yksissä tuumin todenneet sen, että me teemme näitä toimia niin paljon, ettei meidän tarvitse enää leikata eikä sopeuttaa. Missään tapauksessa emme voi tehdä ratkaisuja, jossa vähävaraisten ja pienituloisten ihmisten asemaa heikennetään, Orpo korosti.

Myös nuorten syrjäytyminen ja ammatilliseen koulutukseen kohdistuneet säästöt puhuttivat kansanedustajia. Lisäksi asumisen kalleus pääkaupunkiseudulla ja valtion tukemien asuntojen tulorajat sekä määräaikaisten tulotarkistusten selvittäminen nousivat keskusteluun kyselytunnilla.

Tänään oli viimeinen kyselytunti ennen sunnuntain kuntavaaleja. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli poissa kyselytunnilla tapaamassa Norjan pääministeriä. Häntä tuurasi varapääministeri, ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Muokattu 19:45: Alkuperäinen otsikko oli: Rehula: Hallitus nostaa valinnanvapauden ikärajan 15 vuoteen ja se perustui STT:n artikkeliin. Videon lisäyksen jälkeen otsikkoa ja juttua on muokattu.