Kännyköiden kuuluvuusongelmat ärsyttävät uusissa taloissa – Ikkunafirma uskoo keksineensä ratkaisun

Pienen hämäläisen ikkunatehtaan kehittämä uusi ikkunamalli päästää lävitseen matkaviestimien signaalit huomattavasti nykyisiä lämpöikkunoita paremmin.

tekniikka
Oranssiliivinen mies soittaa kännykällä tummanpuhuvassa tilassa
Tuotepäällikkö Marko Mökkönen demonstroi konttilaboratoriossaan, miten kännykkä toimii erilaisten ikkunoiden kanssa.

HämeenlinnaEntisessä kaupparakennuksessa sijaitsevan sinisen merikontin sisuksissa on pieni laboratorio. Sen mustat sisäseinät ovat kauttaaltaan kovien, kiilamaisten styroxpiikkien täyttämät.

Ahdas kontti on Lammin Ikkunat Oy:n tuotepäällikkö Marko Mökkösen valtakuntaa. Täällä Mökkönen on kehitellyt yhtiön Signal Window -nimistä ikkunaa, josta hän toivoo uutta menestystuotetta.

Ikkuna ei vaimenna lainkaan ulkoa asuintiloihin tulevia tai niistä lähteviä matkapuhelinten signaaleja. Lammilaiset saavat ensimmäisenä ikkunauutuuden kaupalliseen tuotantoon.

Suomalainen ilmiö

Matkapuhelinoperaattorit ovat saaneet jo vuosia kuulla marinaa kännyköiden huonosta kuuluvuudesta ja datan yskimisestä. Osa ihan syystäkin.

Elisan mobiilipalveluiden vastaava johtaja Sami Komulainen tervehtiikin keksintöä mielenkiinnolla.

– Ikkuna on hyvä alku. Jos näin saadaan ulkona oleva radiosignaali tehokkaasti siirrettyä sisään ikkunan tai jonkun muun rakenteellisen ratkaisun kautta, niin sellainen on tervetullut.

Energiatehokkaat, selektiiviset ikkunat ovat nykyään tavanomaiset ikkunat suomalaisissa taloissa. Niiden yleistymisen myötä esiin tuli myös ongelma: matkapuhelimet eivät toimi kunnolla.

Ilmiö on hyvin suomalainen. Muissa Pohjoismaissa ei ongelmaa ole havaittu näin suuressa laajuudessa.

Ikkunan alalaidassa on merkintä Signal Window
Kännykkäystävällinen ikkuna ei päälle päin eroa tavallisesta selektiivisestä ikkunasta kuin pienellä merkillä alalaidassa.

Suomessa kiristyneet vaatimukset energiatehokkuudesta ja lämmöneristyksestä ovat lisänneet metallisten kalvojen ja folioiden käyttöä. Niitä löytyy ikkunoiden lämpökalvoissa ja seinien eristeissä.

Signaaleja läpäisevien ikkunoiden lisäksi dataliikennettä voidaan taloyhtiöissä auttaa muillakin tavoin. Vastikään on julkaistu matkaviestinten sisätilakuuluvuusongelmia käsittelevä Rakennustiedon RT-kortti (siirryt toiseen palveluun). Siinä rakennuttajille annetaan ohjeita, miten kuuluvuusongelmiin voi varautua.

Kuuluvuusongelmat asuntojen sisätiloissa voivat aiheuttaa vaaratilanteita, jos esimerkiksi hätäpuheluiden soittaminen ei onnistu. Tilanteesta on huolestuttu aina eduskuntaa myöden.

Salaisuus on lasin käsittelyssä

Lammin Ikkunat Oy on käyttänyt viisi vuotta energiatehokkaan ja kännykkäystävällisen ikkunan kehittelyyn.

Marko Mökkösen käytössä oleva testilaboratorion rakentaminen oli ikkunavalmistajalle iso investointi. Konttiin satsaaminen kuitenkin kannatti, sillä tulokset ovat oikeissa kivitaloissa olleet erinomaisia.

– Uudiskohteissa tulokset ovat olleet rohkaisevia. Olemme päässeet 4-10 kertaa voimakkaampiin signaaleihin, Mökkönen hehkuttaa.

Uuden ikkunan rakenne on liikesalaisuus. Lasia on käsitelty niin, että kännykkäsignaalit etenevät jouheasti sekä lasin että ikkunakarmien kautta.

Todisteeksi Mökkönen yrittää soittaa laboratoriossa omalla kännykällään ikkunan toisella puolella olevaan puhelimeen. Ei onnistu.

Tilalle vaihdetaan uutuusikkuna ja kas, heti kilisee.

Ikkuna ei ratkaise koko ongelmaa

Ylihärmässä ikkunoilla valmistavalla Skaala Oy:llä ei ole kehiteillä vastaavaa ikkunaa.

Kehitysjohtaja Jyrki Jaskarin mukaan yhtiö keskittyy ikkunoiden energiatehokkuuden parantamiseen.

Kuuluvuusongelmien ratkaisu on Jaskarin mielestä pikemminkin suunnittelussa ja talojen rakenteissa. Niihin pitää luoda reittejä (siirryt toiseen palveluun), joita pitkin radioaallot ja data pääsevät liikkumaan. Ikkunat eivät yksin auta, jos kännykän pitää kuulua koko talossa.

– Hississäkään kännykkä ei kuulu, ja siellä ei ole yhtään ikkunaa, havainnollistaa Jaskari ongelmaa.

Hajurakoa kilpailijoihin

Hämeenlinnan Lammilla uskotaan, että uudella tuotteella on saatu hajurakoa kilpailijoihin.

– Uskoisin, että eroa on saatu. Olemme tehneet paljon tutkimus- ja kehitystyötä. Tuskin meitä kukaan ihan lähietäisyydellä seuraa, uskoo toimitusjohtaja Hannu Saarinen.

mies seisoo ikkunalasitehtaalla tuotantolinjalla
Hannu Saarinen alkoi pohtia kännyköiden ja ikkunoiden välistä ongelmaa kymmenisen vuotta sitten.Ville Välimäki / Yle

Alati monimutkaistuvat älypuhelimet ja yleistyvä esineiden internet vaativat jatkossa entistä parempaa signaalia.

– Tämä ongelma on nykyään laajasti tunnistettu, joten uskon, että näille tuotteille on kysyntää, sanoo toimitusjohtaja Saarinen.

Virallisesti ensimmäiset uudet ikkunat lähtevät tuotantolinjalta asennukseen toukokuussa.

Lisätty 11.4.2017 klo 11.57 Skaala Oy:n kommentit.