Lehdet 100 vuotta sitten: Eduskunta kokoontui ensi kertaa vuosiin

Venäjän vallankumous maaliskuussa 1917 oli tuonut vapauden tuulet Suomeen. Eduskunta kokoontui vuosien tauon jälkeen huhtikuun alussa. Hämeen sanomalehdet iloitsivat lähes itsenäisen Suomen hengessä.

historia
Kuvakaappaus Hämeen Sanomista sadan vuoden takaa
Hämeen Sanomat / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Hämeen Sanomat 5. huhtikuuta 1917: Suomen Eduskunnan kokoontuessa

Huhtikuun neljäntenä kokoontui Suomen eduskunta alkavalle istuntokaudelleen.

Täten toteutui yksi Suomen kansan kaikkein hartaimpia toiveita. Vaikka ajat olivat pimeät, toivottiin täällä yhä kasvavalla kiihkeydellä Eduskunnan kokoontumista, sillä vaikka tiedettiinkin, ettei Eduskunta näissä olosuhteissa voisi saada suuriakaan aikaan meidän kauan sitten keskeytyneen lainsäädännön alalla, niin oli kuitenkin olemassa suuri joukko kysymyksiä, jotka kipeästi kaipasivat valtiopäivien käsittelyä.

Ennen muita odotettiin Eduskunnalta apua jo aivan lähellä kangastelevaa elintarvikepulaa vastaan. Sitä paitsi vallitsi kaikilla muillakin eri elämänaloilla maassamme hämminki ja sekaannus, josta ainoastaan Eduskunta saattoi kansan pelastaa.

Täällä on kaikkialla sanomattoman vanhaa ja lahoa. Me tunnemme sen jok’ainoa luihimme ja ytimiimme saakka, sillä vaikka meidän on pakosta täytynyt marssia paikallamme, olemme me kuitenkin saattaneet nähdä, miten muut kansat ovat näinä vuosikymmeninä rientäneet riemukulussa eteenpäin, toteuttaen omia kansallisia ja yleisinhimillisiä päämääriä.

Eduskunnaltamme kysytään todellakin sekä suurta älyä, että jättiläismäisiä voimia, jos se tahtoo puhdistaa tämän Augian (kreikkalaisen mytologian kuningas, joka ei puhdistanut tallejaan – Augeiaan tallit ovat vertauskuva siitä, että asiat on jätetty hoitamatta, kirj. huom.) tallin ja saattaa taas ilman alan kansallisille pyrinnöillemme mahdolliseksi.

Kuvakaappaus Hämeen Sanomissa sadan vuoden takaa
Hämeen Sanomat / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Hämeen Sanomat 5. huhtikuuta 1917: Heikki Välisalmi saapuu Hämeenlinnaan tänään

Hämeen Voiman toimittaja Heikki Välisalmi, joka sota-ajan alusta on Siperiassa saanut viettää ilotonta elämää, on eilen Pietarista lähetetyn sähkösanoman mukaan ilmoittanut saapuvansa kotiin tänään päivällä.