yle.fi-etusivu

Saako äänestyskopissa ottaa selfien? Voiko koppiin mennä lapsen kanssa? Kuusi yllättävää faktaa äänestämisestä

Kunnallisvaalien äänestyspaikoilla äänestäjiä on vastaanottamassa noin 20 000 vaalivirkailijaa. Heidät on koulutettu vastaamaan äänestäjien kinkkisimpiinkin kysymyksiin. Selvitimme vastaukset niistä yleisimpiin.

kuntavaalit
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Tiedätkö saatko ottaa äänestyskopissa selfien? Entä äänestää omalla lempikynälläsi?
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Tiedätkö saatko ottaa äänestyskopissa selfien? Entä äänestää omalla lempikynälläsi?

1. Saako käyttää omaa kynää?

Kyllä ja ei.

Kunnat saavat itse päättää, millaisilla kynillä äänestyskopeissa äänestetään. Oikeusministeriö on kuitenkin ohjeistanut, ettei tusseja pitäisi käyttää. Esimerkiksi Porissa on päädytty sinisiin kuulakärkikyniin.

– Kynän täytyy olla sellainen, että merkinnän pystyy tekemään äänestyslippuun ilman suttumerkintöjä, toteaa oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Äänestäjä voi siis merkitä äänensä vaalilappuun myös omalla kynällään, mutta sen toivotaan olevan kotikunnan hyväksymä.

– Ääntä ei kuitenkaan esimerkiksi Porissa automaattisesti mitätöidä, jos sen on tehnyt vaikkapa lyijykynällä. Olennaista on, että merkinnästä saa selvää, sanoo Porin keskusvaalilautakunnan 1. sihteeri Maija Arola.

Omalla tai äänestyskopista löytyvällä kynällä ei kummallakaan kannata piirtää äänestyslippuun muuta kuin äänestysnumeroita. Piirustukset todennäköisesti johtavat äänen hylkäämiseen.

– Kukkasia ja muita hymiöitä on pidetty epäasiallisina merkintöinä ja niiden perusteella on hyvin todennäköistä, että äänestyslippu hylätään, muistuttaa vaalijohtaja Jääskeläinen.

Lapsi ja äiti äänestyskopissa.
Joona Haarala / Yle

2. Saako lapsen ottaa mukaan äänestyskoppiin?

Kyllä ja ei.

Lapsen voi ottaa mukaan äänestyspaikalle. Porilaisen Uudenkoiviston vaalilautakunnan puheenjohtajana vuosia toiminut Marja Nirkkonen kertoo, että lapset monesti haluavat mukaan äänestyskoppiin. Jotta yleinen rauha säilyisi, lapsia on päästetty seuraamaan äänestämistä.

– Lapsen pitää kuitenkin olla niin lyhyt, ettei hän näe mitä äiti tai isä kirjoittaa. Jos lapsen pää yltää jo kirjoitustason yli, vaalivirkailijoiden pitäisi evätä lapsen pääsy äänestyskoppiin, Nirkkonen muistuttaa.

Nainen ottaa valokuvaa itsestään äänestyskopissa.
Joona Haarala / Yle

3. Saako äänestyskopissa ottaa selfien?

Kyllä.

Äänestyskopissa voi ottaa itsestään valokuvan, jos vaalisalaisuus ei rikkoudu. Jo täytettyä äänestyslippuaan ei siis voi ottaa mukaan kuvaan.

– Muualla äänestyspaikalla kuvaamiseen on kuitenkin aina pyydettävä lupa. Myös toimittajien pitää erikseen kysyä lupa vaalivirkailijoilta, Porin keskusvaalilautakunnan 1. sihteeri Maija Arola toteaa.

Äänestyslappu
Joona Haarala / Yle

4. Saako tarvittaessa uuden äänestyslapun?

Kyllä.

Jos kirjoittaa äänestyslippuun vahingossa väärän numeron, kopista on tultava ulos ja ilmoitettava erheestä vaalivirkailijoille. He kirjaavat tapahtuman ja lippu revitään. Äänestäjä saa pitää halutessaan revityn lipun tai antaa sen vaalivirkailijoille. Sen jälkeen saa uuden lipun äänestämistä varten.

– Mieltään voi muuttaa siihen saakka, kunnes äänestyslippu on pudotettu uurnaan. Sen jälkeen siihen ei voi enää palata, kertoo Maija Arola.

Nainen kunnallisvaalien äänestyskopissa
Joona Haarala / Yle

5. Saako äänestyskopissa olla niin kauan kuin haluaa?

Kyllä.

Äänestämiseen käytettävää aikaa ei ole millään tavalla rajattu. Kopissa saa siis vielä rauhassa tuumailla valintaansa. Rauha äänestää annetaan myös "mattimyöhäisille".

– Vaikka äänestäjä saapuisi äänestyspaikalle minuuttia ennen vaalihuoneiston sulkeutumista, hänen annetaan äänestää rauhassa. Kello 20 ovet suljetaan. Kun äänestäjä ehtii sitä ennen paikalle, hän saa käyttää äänestämiseen tarvitsemansa ajan, kertoo oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Nainen ja lapsi äänestyspaikalla.
Joona Haarala / Yle

6. Saako heittää vaaliläppää toimitsijoille?

Ei.

Vaalipäivänä vaalilautakunnat pitävät huolen siitä, että äänestyspaikoilla säilyy järjestys ja rauha äänestää. Äänestyspaikalla ei saa pitää puheita. Kiellettyjä ovat myös puheenaiheet, joilla pyritään vaikuttamaan muiden paikallaolevien äänestämiseen.

– Ministeriö ohjeistaa vaalivirkailijoita niin, että äänestystila tulee pyhittää äänestämiseen ja siellä ei muunlaista toimintaa sallita, Maija Arola kertoo.

Äänestäjien toivotaan käyttäytyvän asiaan kuuluvalla arvokkuudella. Tilasta tulisi poistua viipymättä äänestämisen jälkeen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

Talous

Rovion osake lähti äkkijyrkkään laskuun – Oravakaan ei ilahduttanut sijoittajaa

Turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijoiden ikätestit romahtivat – syynä alaikäisten tulijoiden vähäisyys

NHL

Voittomaalin tehnyttä Lainetta odottaa harvinainen vapaapäivä – toivoi Selännettä pelitoveriksi golfkentälle