Mökkeilyyn tulossa iso muutos 2030-luvulla: Nuoret eivät halua mökeistä työleirejä, yhteiskäyttö lisääntyy

Mökkien yhteiskäytöstä ja mökkivuokrauksesta povataan merkittävää trendiä.

Maija Hämäläisen (vas.) ja Anni Lyytikäisen perhemökillä on ollut käyttäjiä Kiinasta asti. Lapset Lyyli ja Sulo olivat mukana huhtikuisessa kevätsiivouksessa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Vaikka onkin saavuttu globaalin jakamistalouden ytimeen, näkymä Espoon Suvisaaristossa on perinteinen.

Painepesuri ujeltaa pienen mökin terassia puhtaaksi. Maija Hämäläinen, tytär Anni Lyytikäinen ja tämän lapset Lyyli ja Sulo ovat tulleet laittamaan perheen mökkiä kevätkuntoon. Aurinko pehmentää jo mereltä hönkivän viiman koleutta.

Globaalia jakamistaloutta tällä mökillä on se, että ylimääräisiä kesäviikkoja vuokrataan Airbnb-palvelun kautta ulkopuolisille.

– Todettiin, että tämä on turhaan tyhjäkäytöllä. Arkikiireiden vuoksi mökille ei kesälläkään aina ehdi, vaikka tämä on lähellä kotia, Anni Lyytikäinen kertoo.

Vieraita on ollut Kiinasta asti. Airbnb:stä on ollut vain hyviä kokemuksia, äiti Maija Hämäläinen sanoo. Kaupaksi menee yleensä muutama viikko kesästä.

– Olen itsekin tottunut käyttämään Airbnb:tä matkoilla. Vieraat ovat aina jättäneet paikat tosi siistiksi, Hämäläinen sanoo.

Mökkeily kiinnostaa nuoria, muttei yhtä paljon kuin vanhempia

Yhteiskäytöstä ja mökkivuokrauksesta povataan merkittävää trendiä. Konsulttiyhtiö FCG:n maa- ja metsätalousministeriölle tekemä tuore "Nuoret aikuiset mökkeilijöinä 2030" -selvitys (siirryt toiseen palveluun) tukee ennustetta.

Selvityksessä tutkittiin, miten paljon mökkeily kiinnostaa nykyisiä nuoria aikuisia eli 25–45-vuotiaita. Kyselyyn vastasi yhteensä 800 mökinomistajaa ja runsaat 300 nuorta aikuista, ja tulokset olivat ristiriitaiset:

Kiinnostaako mökkeily kolme–neljäkymppisiä?

Kiinnostaa.

Kiinnostaako sukumökin haltuunotto?

Joka toista kyllä, muita ei tai he eivät vielä osaa sanoa.

Jos ei niin miksei?

Koska pelätään, että oma mökki olisi siellä käytettyyn aikaan nähden kallis ja liiaksi aikaa vievä työleiri.

Millainen mökinomistus kiinnostaa eniten?

Vuokraaminen ja yhteisomistus.

– Nuoret aikuiset ovat kyllä hyvin kiinnostuneita mökkeilystä, FCG:n tutkimuspäällikkö Heikki Miettinen sanoo.

– Mutta mökkiä työleirinä hiukan vierastetaan. Oman mökin ylläpito on aika työlästä ja kallista, ja yhteisomistus taas edullisempaa ja helpompaa. Uskoisin, että se leviää entistä enemmän myös mökkikäyttöön.

Ei mikään pikkujuttu vaan kuuden miljardin euron kysymys

Suomessa on jo yli puoli miljoonaa mökkiä, ja mökkeilijät jättävät vuosittain ympäri Suomea rahaa arviolta 6,2 miljardia euroa, arvioi FCG:n samoin MMM:lle tekemä Mökkibarometri vuodelta 2016 (siirryt toiseen palveluun).

Valtaosa 6,2 miljardin potista on arkista kulutusta eli päivittäistavaroita, remonttityötä ja -tarvikkeita sekä matkakuluja. Samalla kyse on maaseutukuntien taloiuden ja elinvoiman tukemisesta. Esimerkiksi eteläsavolaisen Mäntyharjun väkiluku kaksinkertaistuu kesäisin mökkiläisten tullessa kuntaan.

– Meidän mökinomistajistamme 70 prosenttia on pääkaupunkiseudulta. Olen käyttänyt ilmaisua, että meille mökkeily on vientituote siinä missä teollinen tuotanto joillekin muille, kunnanjohtaja Jukka Ollikainen sanoo.

– Kaupalliset palvelut eivät olisi samaa tasoa ilman kesäasukkaita, ja mökkeily heijastuu myös kulttuurituotantoon ja muuhun.

Nuorten aikuisten mökkeilyhalu on siis rahallisestikin iso kysymys, sillä se heijastuu suoraan siihen paljonko rahaa mökkikuntiin jää. Nykyiset mökinomistajat viettävät mökillään keskimäärin 79 vuorokautta vuodessa. Paljonko nuoret aikuiset viettävät?

– Siitä ei ole tutkittua tietoa. Mutta selvää on, että paljon vähemmän, tutkimuspäällikkö Miettinen sanoo.

Tämän vuoksi mökkeily on tatuoitunut nuorten aikuistenkin tajuntaan: tila on kodikas ja maisema rauhoittava. Idyllin ylläpitämisestä ei kuitenkaan saisi tulla työleiriä. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Lasten saanti lisää mökkeilyä

Suvisaaristossa Hämäläinen ja Lyytikäinen tietävät, mistä puhutaan. Sama ilmiö näkyy heidän perheessään.

– Usein kesäviikonloppuina joku meno kaupungissa voittaa mökkiviikonlopun. Välillä ajattelee, että oma mökki olisi kiva, mutta realiteetit eli talouspuoli ja mökin hoito vähän hirvittävät. Mistä löytäisi ajan kaikkeen mökkiin liittyvään huoltotyöhön, Anni Lyytikäinen pohtii.

Äiti Maija Hämäläinen kasvoi vielä aikana, jolloin mökille mentiin viikoiksi, ellei koko kesä.

– Ei edes välttämättä ole sellaisia useamman viikon yhtäjaksoisia kesälomia kuten meillä oli, kun lapset kärrättiin maalle ja siellä oltiin ja pysyttiin. Nuoremmat matkustavat enemmän, ja monelle on tärkeää päästä helposti mökille ilman omaa autoakin, hän sanoo.

Perheen mökkien kohtalo ei ole vielä ratkennut. Mutta Lyytikäinen on huomannut itsessään saman ilmiön, joka tutkijoiden mukaan tuo toivoa mökinomistuksen säilymistä haluaville:

– Omien lasten myötä oleilu mökillä lisääntyy. Mökilläolo on aika kivaa lähiretkeilyä, eikä maksa paljon.