1. yle.fi
  2. Uutiset

Purevien koirien uhrina jo 20 vuotta – ja rakkaudesta lajiin: "On omaa hölmöyttä, jos jotain sattuu"

Se näyttää hampaitaan ja murisee. Se puree kaikkia, jotka pyrkivät lähelle. Paitsi ettei pure.

koiran koulutus
mies ja koira
Sanna Vornanen

Suojelukoirien maailmanmestari Teemu Parviainen sanoo, että yleinen mielikuva suojelukoirasta on aivan väärä.

– Se, että ne olisivat hirveän aggressiivisia, on täysi harhakuva. Niitä ei tarvitse pelätä. Suojelukoiran pitää olla äärimmäisen sosiaalinen, ja oma pieni poikani tulee toimeen koirani kanssa tosi hyvin kotioloissa, Parviainen toteaa.

Parviainen innostui suojelukoirien kouluttamisesta yli 20 vuotta sitten. Naapuri harrasti koulutusta ja hänellä oli saksanpaimenkoiria. Parviainen päätti kokeilla, miltä tuntui olla maalimiehenä. Naapuri lähetti koiransa pellon toisesta päästä Parviaisen eteen haukkumaan. Miehen piti seisoa paikallaan ja antaa koiran purra häntä suojahihaan.

– Tottakai se pelotti, kun koira tarrasi hihaan. Mutta samalla se tuntui tosi siistiltä. Kai sitä on niin adrenaliininarkki. Se ei ole mitään kauhua vaan siihen tulee palo. Tunne on ehkä sama, mitä joku toinen voi saada mäkihypystä.

Kokemus vaikutti Parviaiseen niin vahvasti, että hän päätti hakeutua Saksanpaimenkoiraliiton järjestämään maalimieskoulutukseen.

Suojahihasta ei tule hammas läpi

20 vuotta myöhemmin Teemu Parviaista ovat purreet sadat koirat, eikä hän enää pelkää. Siitä on tullut rutiini. Teknisesti ottaen koira ei pure häntä vaan suojahihaa, joka hänellä on kädessään koulutuksen aikana.

– Suojahiha on nahkaa ja kestää monta koiraa. Siitä ei tule hammas läpi.

Hihan päällisiä sentään joudutaan vaihtamaan useammin. Päällinen on juuttikangasta, joka sekin kestää jonkin verran kulumista ja koiran hampaita. Se menee vaihtoon, kun lankoja lähtee irti.

Se tuntui tosi siistiltä. Kai sitä on niin adrenaliininarkki.

Teemu Parviainen

Parviaisen mukaan koira suhtautuu suojahihaan samalla tavalla kuin metsästyskoira saaliiseen.

– Ne ovat samassa mielentilassa suhteessa suojahihaan. Hiha on koiran hirvi.

Koiran ote on sen verran tiukka, että vahinkojakin tapahtuu.

– Silloin saa aina katsoa peiliin. On omaa hölmöyttä, jos jotain sattuu.

Kaikki alkaa tottelevaisuudesta

Nuoren koiran kouluttaminen alkaa pentutreeneistä. Niiden aikana testataan, millainen koira on ja miten sitä kannattaa alkaa treenata. Kaiken perusta on tottelevaisuus.

– Perusharjoitusten aikana katsotaan, miten koira saalistaa, miten ottaa otteen purulelusta ja miten se lähtee haukkumaan: tulevatko nämä luonnostaan vai joutuuko niihin kiinnittämään enemmän huomiota jatkokoulutuksessa.

Teemu Parviainen talon pihalla neljän saksanpaimenkoiran kanssa
Teemu Parviainen

Koiran kanssa keskitytään treenaamaan niitä osa-alueita, jotka ovat heikoimmat. Heti alussa myös selvitetään, onko koirasta ylipäätään suojelukoiraksi. Suojelukoiraksi sopivat isokokoiset palveluskoirat kuten bokserit, rottweilerit, belgianpaimenkoirat ja saksanpaimenkoirat.

– Koiran pitää synnynnäisesti nauttia hommasta. Aika ajoin tulee vastaan niitäkin, jotka eivät sovi suojelukoiriksi. On minun vastuullani, ettei sellaisia aleta edes kouluttaa.

Koiraa isketään feikkipampuilla

Kilpailussa on kolme osuutta, jotka tuomari arvostelee. Suojeluosuudessa kierretään kuusi piiloa, joista viimeisessä odottaa maalimies.

– Koiran pitää näyttää siellä halukkuutta ja voimaa ja olla itsevarma. Se ei saa pälyillä vaan sen pitää olla täysin keskittynyt maalimieheen niin kauan, kunnes ohjaaja tulee sen taakse. Silloin koiran pitää mennä ohjaajan vierelle. Tässä tarkkaillaan koiran tottelevaisuutta.

Sen jälkeen vuorossa on maalimiehen pako, jossa ohjaaja antaa koiralle käskyn mennä. Kun se käy hihaan kiinni, otteen pitää olla hyvin rauhallinen. Seuraavaksi koiraa isketään "feikkipampuilla", jotta se irroittaa otteensa.

Pamput ovat pehmeitä kilpailupamppuja, jotka eivät vahingoita koiraa.

Teemu Parviainen

Tämän jälkeen maalimies hyökkää koiraa kohti ja iskee uudestaan pampulla.

– Pamput ovat pehmeitä kilpailupamppuja, jotka eivät vahingoita koiraa. Tässä katsotaan, lähteekö koira taistelemaan maalimiestä vastaan vai onko se pelokas.

Lopuksi ohjaaja kävelee koiran viereen, ja koiran on istuttava ohjaajan käskystä.

Maailman parhaat vuonna 2011

Parviainen toimii koulutusmaalimiehenä, mutta ei ole maalimiehenä mukana SM- tai MM-kisoissa.

– Olen painottanut tekemistäni koulutusmaalimiehen hommaan. Koulutusmaalimies kouluttaa koirat huipulle, kilpailumaalimies huolehtii, että suoritus on turvallinen.

Ensimmäinen koira, jonka Parviainen koulutti nuoresta saakka, ylsi MM-kisoissa kuudenneksi. Sen jälkeen menestystä on satanut sekä SM- että MM-kisoista. Saksanpaimenkoirien kanssa mies on voittanut useita suomenmestaruuksia, ja MM-kisoissa on oltu useita kertoja kympin sakissa.

Vuoden 2011 Ukrainan MM-kisoista palkintona oli maailmanmestaruus. Sinne Parviainen vei oman koiransa Kostin.

– Kostin koiran koulutus kesti yllättävän vähän aikaa, vaikka koiralta vaaditaan paljon. Se oli sosiaalinen ja sillä oli hommaan sisäinen halu.

Nyt Parviaisella on yhteensä 15 koulutettavaa koiraa.

Suojahiha
Suojelukoiralla on samanlainen suhde suojahihaan kuin metsästyskoiralla saaliiseen.Teemu Parviainen

Ken-koira karussa

Koirankoulutuksen maailmanmestariltakin voi karata koira. Karussa on nuori saksanpaimenkoira Ken, josta olisi pitänyt tulla suojelukoira. Ken paineli hirven perään maaliskuun puolivälissä eikä koskaan palannut.

– Se oli musta päivä. Lähdin lenkittämään sitä, ja se hävisi sillä aikaa kun juttelin autossa istuneen poikani kanssa muutaman sekunnin. En päässyt heti perään, koska diabetestä sairastavan poikani sokeriarvot alkoivat pudota ja piti lähteä kotiin antamaan hänelle ruokaa, Parviainen kertoo.

Hän lähti takaisin metsään niin nopeasti kuin pääsi, mutta koiraa ei löytynyt.

– Meitä oli noin 40 ihmistä haravoimassa yhtä metsää. Lähialueilta on tullut näköhavaintoja, mutta niidenkään avulla ei ole saatu koiraa takaisin.

Kenin koulutus olisi alkanut huhtikuun alussa. Nyt Parviainen keskittyy Leka-nimiseen urokseen, jonka koulutus on juuri alkanut.

– Koiraa voi alkaa kouluttaa kahdeksanviikkoisena ruuan avulla. Se, miten nopeasti koira kehittyy kilpailutasolle, riippuu koiran lahjakkuudesta. Koiran ehdoilla mennään.

Lue seuraavaksi