Filippiinit lähettää joukkoja Etelä-Kiinan merelle – aikoo miehittää kymmenkunta saarta ja riuttaa

Presidentti Rodrigo Duterten päätöksen odotetaan ärsyttävän Kiinaa, joka katsoo lähes koko meren kuuluvan itselleen. Aiemmin Duterte on lähentänyt Filippiinien suhdetta Kiinaan.

Filippiinit
Filippiinien presidentti Rodrifo Duterte puhui poliiseille 19. tammikuuta vuonna 2017 Manilassa.
Filippiinien presidentti Rodrifo Duterte.EPA

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on määrännyt maan armeijan miehittämään joukon saaria ja riuttoja Etelä-Kiinan merellä. Asuttamattomat saaret ja riutat kuuluvat Spratlysaariin.

Kiista Etelä-Kiinan meren saarista on käynyt kovana viime vuosina. Kiina väittää Etelä-Kiinan meren kuuluvan lähes kokonaan itselleen. Sen lisäksi Filippiinit, Brunei, Malesia, Vietnam, Indonesia ja Taiwan ovat vaatineet mereltä alueita itselleen. Kiinan toiminta alueella on ollut aggressiivista ja se on miehittänyt luvattomasti useita alueen saarista, sekä rakentanut alueelle keinotekoisia saaria.

– Näyttää siltä, että kaikki ovat valtaamassa sieltä saaria. Meidän on siis parasta muuttaa asumaan saarille, jotka ovat vielä asumattomia, Duterte sanoi.

Hän kohahdutti presidentinvaalikampanjansa aikana lausunnoillaan, että ajaisi vesiskootterilla Kiinan miehittämille saarille ja pystyttäisi sinne Filippiinien lipun. Sittemmin Duterte kuitenkin lämmitteli suhteitaan Kiinaan ja sanoi, ettei Kiinan aluevaltauksia kannata haastaa.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Filippiinien päätös miehittää saaria Etelä-Kiinan merellä ei tule olemaan Kiinan mieleen. Kiina ei kuitenkaan toistaiseksi ole kommentoinut Filippiinien päätöstä.

Etelä-Kiinan merellä sanotaan olevan arvokkaita öljy- ja kaasuesiintymiä. Viime heinäkuussa Haagissa sijaitseva kansainvälinen välitystuomioistuin linjasi (siirryt toiseen palveluun), että Kiinan niin sanottu "yhdeksän viivan raja", jonka myötä Kiina väittää 90% Etelä-Kiinan merestä kuuluvan itselleen, on laiton.