1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pandat

Pandatalo rakentuu valituksesta huolimatta – Suomen ainoa pandakaupunki uskoo valoisaan tulevaisuuteen

Pandatalon rahoituksen takauksesta tehty valitus ei estä sen rakentumista Ähtärissä, vaikka kasvattaakin kustannuksia. Jo nyt pandasopimus on lisännyt myös yritysten kiinnostusta kaupunkia kohtaan.

pandat
Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi ja Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki iloitsevat pandasopimuksesta.
Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi ja Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki iloitsevat pandasopimuksesta.Antti Kettumäki/Yle

Ähtärin pandatalon rakentaminen etenee suunnitellusti Vaasan hallinto-oikeuden välipäätöksestä huolimatta.

Hallinto-oikeuden mukaan Ähtärin kaupunki ei voi toistaiseksi taata pandatalon rakennuslainaa, koska oikeus tutkii parhaillaan ähtäriläismiehen kaupungin takauspäätöksestä tekemää valitusta.

– Meillä on väliaikaisia vakuuksia sovittu hallinto-oikeuden käsittelyn ajaksi. Kun on kyse kiinteistön liikerahoituksesta, niin valmistuva kohde tulee olemaan vakuutena. Kiinteistömassan lisäksi vakuutena on myös Ähtärin eläinpuiston yrityskiinnityksiä ja tämän tyyppisiä kiinnityksiä, eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi selvittää.

Haapaniemi myöntää järjestelyjen tuovan lisäkustannuksia.

– Tietysti tilapäiset järjestelyt tekevät rahoitukseen hintavaikutusta.

Kuinka paljon?

– En ihan tarkkaan pysty arvioimaan, mutta kyllä siinä merkittävistä summista puhutaan, Juhani Haapaniemi toteaa.

Ähtärin pandatalon ja tarhan rakentamiskustannukset hoidetaan kiinteistöleasing-rahoituksella.

– Rakennuttaja ja tilaaja Snowpanda vuokraa tilat takaisin tietyn ajan kuluessa tietyillä kuukausimaksuerillä, Juhani Haapaniemi kertoo.

Kaupunginjohtaja luottavaisena

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki toteaa, että tähän mennessä pandaprojektiin ei ole mennyt kaupungin euroja. Pandahanke on Ähtärin eläinpuiston ja Snowpanda Resort Ähtäri Zoo oy (siirryt toiseen palveluun):n oma. Kaupunki on toki mukana Eläinpuisto oy:ssa, omistaahan se siitä tällä hetkellä 99,3 prosenttia.

– Tätä kautta kaupungilla on rooli, mutta ennen kaikkea haluamme nähdä tämän yhtenä mahdollisuutena yhden maailman uhanalaisimman eläimen suojelutyössä ja myös yritystoiminnan ja liiketoiminnan kautta, Pienimäki sanoo.

Vaikka pandahankkeen ympärillä puhutaan suurista rahoista, Pienimäki on luottavainen tulevaisuuden suhteen.

– Tietysti omistajuus [matkailuyhtiössä] tuo tiettyä riskiä, mutta en näe, että meillä olisi syytä olettaa, ettei tässä tulla onnistumaan täysimääräisesti. Hallitus ja toimitusjohtaja vievät hanketta etenpäin, ja suunnitelmat ovat olemassa, joita toteutetaan. Toiminnan ensisijainen vastuu on yhtiön puolella.

Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi kertoo medialle pandojen suojeluhankkeesta 6.4.
Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi kertoo medialle pandojen suojeluhankkeesta 6.4.Antti Kettumäki/Yle

Yrityksiä jo tulossa

Pandojen tulemisen varmistumisesta on torstai-iltapäivänä vuorokausi aikaa. Ähtärissä median kiinnostus on kovaa, kun pandojen suojeluhanketta ja muita suunnitelmia esitellään tiedotusvälineille.

Kiinnostuksensa tulevaa kohtaan ovat osoittaneet myös yritykset.

– Olen useamman yritystoimijan kanssa puhunut. Toivon, että toukokuu tuo tullessaan uutisointeja uusista avauksista Ähtärissä, Pienimäki sanoo. Yritystoimijoiden viitekehys on matkailu ja sitä tukevat toiminnat.

– Meillä on Suomessa yli 300 kuntaa, joista Ähtäri on ainoa pandakaupunki. On se imagollisesti sellainen [seikka], että sitä ei voi mkikään muu kunta tai kaupunki saavuttaa, Pienimäki kehaisee.

Meillä on Suomessa yli 300 kuntaa, joista Ähtäri on ainoa pandakaupunki.

Jarmo Pienimäki

Kaupunginjohtaja arvelee, että pandapariskunnan merkitystä kaupungille ei oikein vielä edes tiedosteta. Odotukset ovat kuitenkin korkealla.

– Osaltani aion tehdä kaikkeni, että ne realisoituvat.

Ähtärin Pandatalon julkisivu pohjoiseen. Ähtäri Zoon havainnekuva.
Pandatalon havainnekuva pohjoiseen päin.Ähtäri Zoo
Pandatalon havainnekuva julkisivusta etelään päin
Pandatalon havainnekuva julkisivusta etelään päin.Ähtäri Zoo

Korkeinta pandahallintoa Kiinasta Ähtäriin

Kiinan pandahallinnon johto vierailee parhaillaan Ähtärissä. Tänään torstai-illlalla kaupunki tarjoaa vieraille juhlaillallisen.

– Tämä on harvinainen hetki, kun Kiinan pandahallinnon keskeiset toimijat ovat tulleet paikalle. Tämä delegaatio ei ole vielä Ähtärissä aikaisemmin vieraillut, joten he ovat tutustuneet alueeseen. Käymme myös läpi sopimuksen allekirjoittamisen jälkeisiä vaiheita eli tulevia käytännön asioita, Juhani Haapaniemi iloitsee.

Lue seuraavaksi