Venäläiset pelastivat Alanyan turistisesongin alun – suomalaisten määrä voi romahtaa

Venäläiset matkailijat ovat täyttäneet maaliskuussa suomalaisten suosiman Alanyan hotelleja Turkissa. Sen sijaan suomalaisten turistien määrä jopa puolittuu Alanyassa tänä kesänä, kun matkanjärjestäjät ovat vähentäneet Turkin-matkojen tarjontaa.

Alanya
Alanya kleopatra
Alanyan Kleopatra-rantaJari Tanskanen /Yle

Turkin tämän vuoden matkailusesonki on vasta alkamassa, mutta venäläiset matkailijat ovat jo löytäneet Turkin suositut lomakohteet Istanbulin, Alanyan ja Bodrumin.

Venäläisten Turkin matkailu on käynnistynyt vuoden tauon jälkeen sellaisella innolla, ettei vastaavaa hyppäystä matkailijamäärissä ole aiemmin nähty Alanyassa. Yksistään helmikuussa Turkissa vieraili yli 32 000 venäläisturistia, ja matkanjärjestäjien ennakkovarausten perusteella maahan odotetaan tänä vuonna jopa neljää miljoonaa venäläistä lomailijaa. Heistä neljäsosa lomailee Alanyan seudulla.

Alanya
Alanyassa avataan toukokuussa köysirata Kleopatra-rannan ja Kalen linnakkeen välillä.Jari Tanskanen /Yle

Turistien määrän kasvu on merkittävä, sillä vuonna 2016 Turkissa vieraili Venäjän asettaman boikotin seurauksena vain 866 000 venäläistä.

Esimerkiksi Alanyassa monet venäläisryhmiä majoittaneet hotellit pysyivät koko vuoden suljettuina, mutta avaavat ovensa jälleen tänä keväänä. Venäläisiä majoittavat nyt nekin hotellit, jotka aiemmin oli varattu pohjoismaisten matkanjärjestäjien ryhmille.

Syynä tähän on se, että monet suomalaiset matkanjärjestäjät ovat supistaneet majoituskiintiön jopa puoleen viime vuodesta. Turkin sijaan matkanjärjestäjät lisäävät valmismatkoja Espanjaan, Kreikkaan ja Kroatiaan.

Maakuntalennot Antalyaan harvassa

Matkanjärjestäjistä esimerkiksi Lomamatkat on perunut kokonaan kesän valmismatkat Turkkiin. TUI lentää Turkkiin Helsinki-Vantaan lisäksi kolmelta maakuntakentältä, Tjäreborg on keskittänyt valmismatkat Antalyan ja Alanyan ympäristöön. Aurinkomatkoilla kohteena on myös Marmaris.

Turkkilaistaustainen Detur Finland aikoo kasvattaa markkinaosuuttaan Alanyan matkoista.

Terhi Alanya Detur
Deturin palvelulaatujohtaja Terhi AlanyaJari Tanskanen / Yle

– Opaskoulu pyörii parhaillaan, emmekä ole vähentämässä tarjontaa viime vuodesta. Kesällä ja syksyllä lennämme maakuntalentoja seitsemältä kentältä, sanoo Deturin palvelulaatujohtaja Terhi Alanya.

Suomalaisten turistien määrää Alanyassa vähentää myös se, että osa matkanjärjestäjistä aloittaa matkat tavanomaista myöhemmin vasta huhtikuun lopulla.

Suoria lentoja Turkin lomakaupunkeihin

Tänä vuonna entistä useampi matkailija saapuu Turkkiin omatoimilomalle, kun valmismatkoja on myynnissä vähemmän.

Tämän mahdollistaa se, että Alanyasta, Antalyasta ja Bodrumista lennetään tänä kesänä aiempaa enemmän suoria lentoja Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan. Esimerkiksi Finnair aloitti huhtikuun alussa suorat lennot Alanyan Gazipaşan kentälle.

Şükrü Cimrin
Hotellinomistaja ja Alanyan matkailuedistämissäätiön Altavin hallituksen jäsen Şükrü Cimrin.

– Suorien reittilentojen myötä myös pienet matkanjärjestäjät voivat tuoda 10–20 hengen ryhmiä Turkkiin ja tältä me odotamme paljon, sanoo Alanyan matkailuedistämissäätiön Altavin hallituksen jäsen Şükrü Cimrin.

Matkailuyrittäjät uskovat, että suorat lennot kiinnostavat sellaisiakin turisteja, jotka eivät turvallisuussyistä halua matkustaa Istanbulin kautta.

Alanyassa on lisätty turvatoimia

Turkissa on tehty parin vuoden sisällä useita iskuja, joista osa on suunnattu myös turisteja vastaan. Yhtään iskuista ei ole kuitenkaan tapahtunut suomalaisten suosimissa lomakohteissa, kuten Alanyassa, Antalyassa, Marmariksessa, Sidessä tai Bodrumissa.

Kartta, jossa Turkin kaupungit: Alanya, Ankara, Antalya, Istanbul, Marmaris ja Side.
Yle Uutisgrafiikka

– Turvallisuudesta kysytään usein, mutta eivät poliittiset tilanteet niin tunnu täällä etelärannikolla, sanoo Terhi Alanya.

Alanyassa on lisätty turvatoimia, joilla taataan matkailijoiden turvallisuus. Näkyvää valvontaa on lisätty ja kaupungissa on otettu käyttöön uusi kameravalvonta. Alanyaan johtavilla teillä on tarkastuspisteitä ja autoja seurataan myös automaattivalvonnalla. Hotelleihin majoittuvat henkilöt puolestaan rekisteröidään tietojärjestelmään, jota viranomaiset seuraavat jatkuvasti.

Valtaosa tehostuneista turvatoimista tapahtuu turistien huomaamatta.

Alanya satama
Alanyan sataman suosittu baarikatu oli maaliskuussa hiljainen ja monessa ravintolassa tehtiin kunnostustöitä. Jari Tanskanen /Yle

Persianlahden turistit tulevat Mustallemerelle

Viime vuonna Turkissa vieraili 25 miljoonaa matkailijaa, heistä suomalaisia oli 122 200. Matkailijamäärä putosi vuodessa 11 miljoonalla, kun varsinkin saksalaisturistit vaihtoivat lomakohdetta.

Eurooppalaisten turistien vähentyessä Turkin matkailutuloista yhä suurempi osa on peräisin Persianlahdelta. Esimerkiksi Saudi-Arabiasta, Bahrainista, Jordaniasta ja Iranista tulevien turistien määrä on kasvussa.

Länsituristien majoittuessa vapaamielisenä pidetylle Välimeren rannikolle, arabituristit suosivat Mustanmeren rantakaupunkeja. Täällä alkoholitarjoilu on niukempaa, ja esimerkiksi uimarannalla pukeudutaan koko vartalon peittävään uimapukuun.

Mikäli tilanne rauhoittuu Turkissa kevään vaalien jälkeen, matkailun odotetaan elpyvän vähitellen. Brittiläinen matkanjärjestäjä Thomas Cook on jo kertonut, että kesän valmismatkoja Turkkiin ja Egyptiin on varattu kymmenen prosenttia enemmän kuin vuonna 2016 vastaavaan aikaan.