Hyppää sisältöön

ETA luopuu aseistaan lopullisesti

Aseellisista iskuista järjestö luopui vuonna 2011.

Eta julisti pysyvän tulitauon tammikuussa 2011. Kuva: EPA, Alfrado Aldai

Baskien separatistiryhmä ETA sanoo riisuvansa aseensa tulevana lauantaina. Järjestö kertoo asiasta kirjeessä, jonka julkaisi ensimmäisenä Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Varhain perjantaina julkaistussa kirjeessä järjestö varoittaa, että rauhan viholliset voivat hyökätä aseistariisuntaa vastaan. Kirjeen mukaan ETA on luovuttanut ase- ja räjähdevarastonsa Baskien kansalaisyhteiskunnan edustajille. ETA kuvaili itseään myös aseista riisutuksi organisaatioksi.

Vahvistus oli odotettavissa, koska alueellisen baskihallinnon johtaja sanoi viime kuussa, että separatistiryhmä luopuu lopullisesti aseistaan huhtikuun 8. päivään mennessä.

Ylin johtaja kiinni viime vuonna

Viime marraskuussa Ranskan poliisi pidätti ETA:n etsityn johtajan Mikel Irastorzan Etelä-Ranskassa.

Irastorza otettiin kiinni Ranskan ja Espanjan yhteisessä operaatiossa Pyreneiden vuoriston liepeillä Espanjan ja Ranskan rajaseudulla. Myös kaksi muuta henkilöä pidätettiin operaatiossa. Heitä epäillään piilopaikan järjestämisestä Irastorzalle.

Espanjan mukaan Baskimaan kysymykseen neuvotteluratkaisua ajanut Irastorza oli itsenäisen baskivaltion puolesta taistelleen ETAn ylin johtaja ja hän oli tiettävästi johtanut järjestöä noin vuoden.

Euroopan unioni on luokitellut vuonna 1959 perustetun ETA:n terroristijärjestöksi. Sitä syytetään 829 ihmisen kuolemasta pommituksissa ja ampumisissa. Järjestön tavoitteena on ollut baskivaltion perustaminen alueelle, joka sijaitsee Pohjois-Espanjassa ja Lounais-Ranskassa.

ETA ilmoitti vuonna 2011 vuosikymmeniä jatkuneen väkivaltaisen taistelun lopettamisesta ja pysyvän tulitauon aloittamisesta. Vastavuoroisesti järjestö on yrittänyt neuvotella armahduksia ja vankilaolojen parantamista noin 350 järjestön jäsenelle, jotka istuvat tuomioitaan Espanjassa ja Ranskassa. Noin 100 heistä kärsii yli 10 vuoden tuomioita.

.
.