Hyppää sisältöön

USA on laukaissut kymmeniä risteilyohjuksia Syyriaan

59 Tomahawk-risteilyohjuksen kohteena oli lentotukikohta Homsin kaupungin lähellä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvallat on iskenyt Syyriaan risteilyohjuksilla. Kyseessä on Yhdysvaltain ensimmäinen suora hyökkäys Syyrian hallintoa ja presidentti al-Assadia vastaan ja presidentti Donald Trumpin tähän mennessä vaikuttavin sotilaallinen käsky.

Valkoisen talon mukaan 59 Tomahawk-risteilyohjusta laukaistiin Yhdysvaltain sotalaivoilta itäiseltä Välimereltä. Kohteena oli Shayratin lentotukikohta Homsin kaupungin kaakkoispuolella. Pentagonin edustaja sanoo uutistoimisto Reutersille, että maaleina oli lentokoneita, vahvistettuja lentokonesuojia, polttoaine- ja ammusvarastoja, ilmatorjuntajärjestelmiä sekä tutkia. Ohjusten kerrotaan osuneen kohteeseensa noin kello 03.45 Syyrian ja Suomen aikaa.

Reutersille nimettömänä puhuneen lähteen mukaan tiistaina Syyriassa tapahtunut kaasuisku suoritettiin kyseisestä tukikohdasta käsin. Tiistain kemiallinen isku on tuomittu laajalti. Syyrian armeijan epäillään iskeneen kemiallisella aseella kapinallisten hallinnassa olevassa Khan Sheikhoun kaupungissa Idlibin maakunnassa. Lähteestä riippuen kaasuiskussa kuoli 58 - 100 ihmistä.

Trump: Elintärkeä kansallinen etu

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan iskussa oli kyse Yhdysvaltain "elintärkeästä kansallisesta edusta." Trumpin mukaan USA:n täytyy estää kuolettavien kemiallisten aseiden leviäminen. Hänen mukaansa on selvää, että Syyria käytti kiellettyjä kemiallisia aseita tiistain iskussaan. Trump sanoo, että vuosien yritykset Syyrian presidentin al-Assadin käyttäytymisen muuttamiseksi ovat menneet pieleen.

Presidentti myös pyysi sivistyneitä kansakuntia liittoutumaan Yhdysvaltain kanssa "etsimään loppua teurastukselle ja verenvuodatukselle Syyriassa."

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvallat informoi iskuista etukäteen useita maita. Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoo, että myös Venäjää informoitiin iskusta ja ohjusten maaleja ei valittu Shayratin lentotukikohdan alueilta, joissa uskottiin olevan Venäjän joukkoja.

Yle Uutiset seuraa tilannetta.

Lähde: Reuters, AFP, AP