1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Ylen toimittaja Trumpin puheista ohjusiskussa: Aika kovaa puhetta

Syyrian tilannetta vuosia seurannut Ylen toimittaja Tom Kankkonen arvioi, että ohjusisku Syyriaan kiristää todennäköisesti Yhdysvaltojen ja Venäjän välejä.

Syyria
Tom Kankkonen
Tom KankkonenYle

Ylen ulkomaantoimittaja ja Syyrian tilannetta vuosia seurannut Tom Kankkonen kuvailee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puheita risteilyohjusiskun yhteydessä koviksi. Kankkonen sanoo Ylen aamu-tv:ssä, että Trump on muotoillut iskun perusteluissaan, että raja on ylitetty. Samanlaista argumentointia käytti presidentti Barack Obama aikanaan.

Syyrian armeijan syytetään tehneen tiistaina Idlibissä kaasuiskun, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä. Presidentti Trumpin mukaan Yhdysvaltojen pitää estää kuolettavien kemiallisten aseiden leviäminen. Trumpin mukaan Syyria käytti kaasuiskussa kemiallisia aseita.

– Hän on sanonut nähneensä kuvia naisista ja lapsista, jotka tukahtuvat kemiallisten aseiden kaasuihin. Hän suoraan syyttää Syyrian johtajaa Bashar al-Assadia tästä. Tämä on aika kovaa puhetta, sanoo Kankkonen.

Hänen mukaansa myös Venäjä on saanut osansa ryöpytyksessä. Yhdysvaltain puolustusministeriö on sanonut, että Venäjää informoitiin iskusta, eikä iskua kohdistettu alueelle, jossa on uskottu olevan venäläisjoukkoja.

– Ulkoministeri Rex Tillerson on kommentoinut sanomalla, että Venäjä on joko täysin epäpätevä tässä tai jollakin tavalla osapuolena. Aika hurjaa puhetta, sanoo Kankkonen.

Kankkosen uskoo, että isku voi kiristää Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä. Ylen Venäjällä olevan toimittajan Erkka Mikkosen mukaan Venäjälla iskua ei ole vielä virallisesti kommentoitu.

– Oli odotuksia, että Trump olisi aika ystävällismielinen Venäjää ja presidentti Vladimir Putinia kohtaan. Tämä kiristää välejä varmasti. Venäjän reaktiota emme ole vielä nähneet, arvioi Kankkonen.

Lue seuraavaksi