Analyysi: Ilmaisku ikävä yllätys Assadille – mutta muuttuiko mikään?

Yhdysvaltain rankaisuisku syyrialaiseen lentotukikohtaan on yllättävä ja raju käänne. Tämä ei vielä muuttane kuitenkaan sodan kulkua, arvioi Ylen Syyriaa seuraava toimittaja Tom Kankkonen.

Syyria
Bashar al-Assad vuonna 2016.
Bashar al-Assad vuonna 2016.EPA

Isku syyrialaiseen lentotukikohtaan oli massiivinen. Lähes 60 risteilyohjusta iskeytyi Homsin kaupungin kaakkoispuolella sijaitsevaan Al-Shayratin tukikohtaan aikaisin perjantaiaamuna.

Ohjusisku on varmasti rikkonut ikkunoita Yhdysvaltain ja Syyrian kansainvälisen päätukijan Venäjän suhteissa, mutta perustilanne Syyriassa on muuttumaton. Presidentin Bashar al-Assad on niskan päällä sodassa ja kapinalliset on ahdettu entistä pienemmälle alueelle.

Syyrian presidentin kannalta kehitys näytti ennen viime päivien tapahtumia menevän myönteiseen suuntaan. Viime vuoden lopulla Itä-Aleppo vallattiin takaisin kapinallisilta ja Syyrian hallitusta tukevat joukot ovat edenneet muuallakin. Alun perin laajapohjaisena mielenosoitusaaltona vuonna 2011 alkanut liikehdintä on kutistunut ja kaventunut eriasteisten islamistiryhmien hallitsemaksi liikkeeksi, joka ei ole uskottava eikä haluttu vaihtoehto Assadille.

Syyrian oppositioryhmät ovat kehottaneet Yhdysvaltoja jatkamaan iskuja al-Assadin joukkoja vastaan. Tämä toive tuskin toteutuu. On vaikea nähdä, että Yhdysvallat tai mikään muu länsimaa haluaisi al-Assadin kaatuvan hallitsemattomasti, joten perjantaiaamuinen isku jäänee rajuksi varoitukseksi olla käyttämättä kemiallisia aseita.

Syyrian sota ei ratkea tähän. Myönteinen lopputulos kuitenkin olisi, jos tilanteen kärjistyminen antaisi lisää pontta säästöliekillä jatkuville rauhantunnusteluille. Tosin sekin on toiveajattelua.