Sanna Marinista Tampereen äänikuningatar: "Demareitten riveistä se pormestari sitten varmaan tulee"

Kansanedustaja Sanna Marin sai 5781 ääntä. Kuluvalla valtuustokaudella hän on toiminut valtuuston puheenjohtajana.

kuntavaalit
Sanna Marin vetää keskustelua Tampereen valtuustossa
Sanna Marin on saanut kiitosta tyylistään johtaa Tampereen kaupunginvaltuustoa.Petri Aaltonen / Yle

Kansanedustaja Sanna Marin nousi äänikuningattareksi Tampereella 5781 äänellä. Koko maan tuloksissa hän on Suomen seitsemänneksi eniten ääniä saanut ehdokas.

Sosialidemokraatit eivät asettaneet Tampereella ennen vaaleja pormestariehdokasta, mutta Lauri Lyly ja Pekka Salmi ilmoittivat olevansa käytettävissä tehtävään. Marin ei ole kertonut, onko hän kiinnostunut tehtävästä.

– Seuraava valtuustokausi viedään Tampereella demareitten johdolla. En lähde kuitenkaan nimispekulaatioihin tässä vaiheessa, Marin sanoi vaalin tuloksen ratkettua.

Sanna Marin nousi viime vaaleissa Tampereen kaupunginvaltuustoon ja saman tien valtuuston puheenjohtajaksi.

Kaupunkilaiset huomasivat puheenjohtajan napakkuuden viimeistään siinä pitkässä kokouksessa, jossa valtuusto päätti ratikasta. Valtuustossa konkarit kiittelivät Marinia jo, kun päättäjien nelivuotiskausi oli vasta alussa.

– Monet vanhemmat valtuutetut ovat tulleet sanomaan, että olen yllättävän tiukka puheenjohtaja – tiukin mitä he muistavat, sanoi Marin Yle Tampereen haastattelussa keväällä 2013.

Isolla äänimäärällä eduskuntaan

Hallintotieteiden kandidaatti Sanna Marin sai eduskuntavaaleissa 2015 lähes 11 000 ääntä Pirkanmaan vaalipiiristä.

Ensimmäisen kauden kansanedustajalle aukeni heti merkittäviä valiokuntapaikkoja: suuren valiokunnan ja lakivaliokunnan jäsenyys sekä ympäristövaliokunnan varajäsenyys.

31-vuotias Marin on nykyään Sosialidemokraattisen puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Puolueensa kunnallisjärjestössä Marin on ollut jo 2000-luvulta lähtien. Hänellä on taustaa myös opiskelijapolitiikasta kuten Tampereen yliopiston ylioppilaskunnasta Tamysta.