Vaalit taputeltu – Irtosiko valtuustopaikka pääministerin vaimolle, olympiavoittajalle ja Youtube-taiteestaan tunnetulle Tykylevitsille?

Pohjois-Pohjanmaalla kuntien valtuustoihin pyrki muun muassa pääministeri Juha Sipilän vaimo, mäkikotka Toni Nieminen sekä taiteilija Kari "Tykylevits" Tykkyläinen. Me kerromme, miten heille kävi.

Kuntavaalit 2017
Toni Nieminen
Toni Nieminen olisi mielinyt Oulun kaupunginvaltuustoon.Tomi Hänninen / Yle

*Oulun *kaupunginvaltuustosta paikkaa itselleen yritti napata olympiavoittaja ja mäkihyppääjä Toni Nieminen. Hän koetti ponnistaa valtuustoon kokoomuksen riveistä.

Niemisen äänisaalis jäi kuitenkin laihanlaiseksi. Mies keräsi 65 ääntä, eivätkä valtuuston ovet näin ollen avautuneet.

41-vuotias mäkikotka työskentelee tätä nykyä yrittäjänä.

Kempeleen valtuustoon nousi puolestaan Minna-Maaria Sipilä, pääministeri Juha Sipilän vaimo.

 Minna-Maaria Sipilä Keskustan vaalivalvojaisissa kuntavaalien vaalipäivänä ravintola Loisteessa Helsingissä 9. huhtikuuta.
Minna-Maaria Sipilä keräsi yli 270 ääntä.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hän oli uusi ehdokas ja keräsi kaikkiaan 272 ääntä. Äänipotti teki Minna-Maaria Sipilästä kunnassa keskustan ääniharavan.

56-vuotias Sipilä kertoi Ylen vaalikoneessa muun muassa aikovansa kuunnella kuntalaisia ja ottaa ihmisten huomiot vakavasti. Kempeleen hän haluaisi säilyttää itsenäisenä kuntana.

*Julkisuudessa *tämän vuoden puolella useampaan otteeseen seurattu perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen selvitti tiensä Oulun valtuustoon. Yhteensä hän keräsi 681 ääntä.

Sebastian Tynkkynen.
Sebastian Tynkkynen pääsi Oulun valtuustoon.Yle

28-vuotias Tynkkynen on tunnettu muun muassa maahanmuuton vastustajana. Hän istui alkuvuodesta oikeudessa ja sai Oulun käräjäoikeudelta sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomisesta.

Sebastian Tynkkynen kertoi Ylelle tehneensä vaalikampanjansa nollabudjetilla.

Omaperäisellä video- ja kuvanveistotaiteellaan tutuksi tulleen, Youtubessa miljoonayleisöjä keränneen Kari Tykkyläisen erikoislaatuinen loikka onnistui Pudasjärvellä.

Entinen perussuomalaisten valtuutettu haki Pudasjärven valtuustoon näissä kuntavaaleissa vihreiden riveistä ja paikka tuli 94 äänellä.

Tykkyläinen kertoi Yle Oululle viime kesänä eroavansa perussuomalaisista, koska oli tyytymätön puolueen politiikkaan niin paikallisesti kuin valtakunnan tasolla. Vihreisiin hän lähti koska koki, että puolueen poliitikkojen jutuissa "on järkeä".

Tykkyläinen kuvaa Pudasjärven naisia ja maisemia.
Kari Tykkyläinen ponnisti Pudasjärven valtuustoon vihreiden listalta.Hannu Tarvas / Yle

Vihreiden valtuutetuksi Oulussa pyrki uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen entinen johtaja Esa Holappa.

31-vuotias Holappa keräsi kuntavaaleissa vain kourallisen ääniä, yhteensä 35.

Esa Holappa käytti ennen toista nimeään Henrikiä, koska nimikirjaimet HH sopivat hyvin natsiaatteeseen. Nykyisin hän suosii etunimeään.
Esa Holappa sai 35 ääntä.Eero Mäntymaa

Holappa sanoi Ylen vaalikoneessa keskittyneensä vihanpitoon 15 vuotta ja ymmärtäneensä sitten, ettei sen kannata. Politiikassa hän olisi halunnut suunnata energiansa kuntalaisten hyvinvoinnin kannalta keskeisiin kysymyksiin. Tällä kertaa valtuustoon ei kuitenkaan ollut pääsyä.