Trump halusi viestiä johtajuutta - Näin suomalaistutkijat kommentoivat Yhdysvaltain ohjusiskua Syyriaan

Suomalaistutkijat vastaavat kuuteen kysymykseen Yhdysvaltain ohjusiskun syistä ja vaikutuksista.

Syyria
Putin Xi Trump
Yle Uutisgrafiikka

Kysyimme kommentteja Yhdysvaltain viimeöiseen ohjusiskuun Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajalta Mika Aaltolalta ja tutkijalta Ville Sinkkoselta, Lapin yliopiston professorilta Matti Nojoselta ja Aleksanteri-instituutin tutkijatohtorilta Hanna Smithiltä.

1) Miksi Yhdysvallat teki iskun juuri nyt?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump halusi ohjusiskulla viestittää sekä muille maille että amerikkalaisille olevansa päätöksentekoon ja toimintaan kykenevä presidentti. Tämä on tutkijoiden yksimielinen arvio.

Trump teki iskujen avulla selkeän pesäeron siihen, miten Obama toimi

Ville Sinkkonen, Ulkopoliittisen instituutin tutkija

– Iskut veivät huomiota pois FBI:n aloittamista tutkimuksista, jotka koskevat Trumpin vaalikoneiston väitettyjä Venäjä-yhteyksiä. Lisäksi Trump teki iskujen avulla selkeän pesäeron siihen, miten epäröiden presidentti Barack Obama toimi, kun kemiallisten aseiden käyttö nousi edellisen kerran Syyriassa esille vuonna 2013, sanoo Ville Sinkkonen.

Ville Sinkkonen
Ville SinkkonenYle

Hanna Smith muistuttaa, että Trump moitti jo vaalikampanjan aikana edeltäjäänsä, presidentti Obamaa päättämättömyydestä Syyrian suhteen. Nyt Trumpin oli pakko toimia:

– Obamacaren purkamisen epäonnistumisesta ja Meksikon rajalle pystytettävän muurin viivästymisestä Trump on voinut syyttää kongressia ja demokraatteja, mutta tässä ei olisi ollut ketään, jota syyttää. Trump oli tavallaan siis selkä seinää vasten.

Mika Aaltolan mielestä pontimena oli kolme seikkaa. Ensinnäkin se, että Yhdysvallat viesti viime viikolla, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad voisi jäädä sittenkin valtaan – mutta vastauksena Assad kaasutti kansalaisiaan. Yhdysvallat päätti käyttää Syyriaan mieluummin keppiä kuin porkkanaa.

– Toinen syy oli se, että Yhdysvalloissa vierailevalle Kiinan presidentille Xi Jinpingille konkretisoitiin, että Yhdysvalloilla on uskallusta ja tahtoa toimia Syyrian suhteen ja sama tahtotila on olemassa myös Kiinalle läheisen valtion eli Pohjois-Korean suhteen.

Kolmas tekijä oli halu viestiä kotimaahan ja ulkomaille, että Yhdysvallat käyttää voimaa ja pyrkii palauttamaan sotilaallisen kunnioituksen.

2) Mitä iskun perusteella voi sanoa presidentti Trumpin toimintatavasta?

Sinkkosen mielestä on vielä aikaista sanoa, viestivätkö ohjusiskut pysyvästä toimintatavasta, vai oliko kyse yksittäistapauksesta. Syyrian perusteella ei esimerkiksi voi ennustaa, miten Trump toimii Pohjois-Korean suhteen.

Trump toimii omin päin ja yllätyksellisesti

Mika Aaltola, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja

Trump sanoi viime viikonloppuna lehtihaastattelussa, että USA on valmis eliminoimaan Pohjois-Korean aiheuttaman ydinuhan yksinään, jos Kiina ei lisää Pohjois-Korean painostusta.

– Pohjois-Korea on erilainen kuin Syyria. Maalla on ydinaseita ja likellä on haavoittuvia Yhdysvaltain liittolaisia. Kiinan saaminen mukaan Pohjois-Korean suhteen olisi edelleen tärkeää, sanoo Sinkkonen.

Matti Nojosen mukaan ohjusiskut olivat silti selkeä viesti Kiinalle siitä, mitä voi tapahtua, jos yhteisrintamaa ei saada aikaan.

– Pohjois-Korean tilanne on Syyriaa monimutkaisempi. Jos Yhdysvallat iskee Pohjois-Koreaan, on erittäin todennäköistä, että Pohjois-Korea tekee kostoiskun Etelä-Korean puolelle, jolloin sodan syttymisen riski Korean niemimaalla on huomattavan suuri. Etelä-Korean pääkaupunki on vain tykinkantaman päässä Pohjois-Koreasta, muistuttaa Nojonen.

Smithin mukaan Trumpin ennakoimaton toiminta on Venäjälle myrkkyä, koska Venäjä tukee sotilaallisesti Bashar al-Assadia Syyriassa. Venäjällä oli noteerattu Trumpin sotilaalliselle väliintulolle kielteinen linja vuonna 2013, kun presidentti Obama uhkasi Syyriaa ilmaiskuin kemiallisten aseiden vuoksi. Tämä lisäsi viimeöisen iskun yllätyksellisyyttä.

Mika Aaltola
Mika AaltolaYle

Aaltola arvioi, että Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa on muuttunut. Obaman kärsivällisen strategian on korvannut Trumpin yllätyksellisyys.

– Siinä missä Obama jäi tahmaamaan kansainvälisiin instituutioihin kuten YK:n päätöksiin, Trump toimii omin päin ja yllätyksellisesti, mutta sotilaallisen tehokkaasti.

3) Mitkä tämän iskun seuraukset ovat Syyrian sisällissodalle?

Kukaan tutkijoista ei usko yhden ohjusiskun olennaisesti muuttavan sotilaallista tilannetta. Jos Syyria käyttää kemiallisia aseita, uusiakin iskuja voi toki tulla.

Olennaisinta on poliittinen muutos.

Yhdysvallat ikäänkuin tasoitti pelin 1-1

Hanna Smith, Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori

– Jollain tasolla tämä voi selkeyttää neuvotteluita Syyrian sisällissodan ratkaisemiseksi, jollakin tasolla taas vaikeuttaa. Venäjä otti ensimmäisenä sotilaallisen voimankäytön diplomatian jatkeeksi, nyt Yhdysvallat ikäänkuin tasoitti pelin 1-1. Oikeastaan tämä isku osui hyvään ajankohtaan, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson menee Moskovaan ensi viikolla, pohtii Smith.

– Välillä näytti jo siltä, että Trumpin hallinto ei ole kiinnostunut siirtämään Assadia viralta, mutta nyt on vaikea nähdä, että Yhdysvallat haluaisi neuvotella Assadin kanssa, sanoo Sinkkonen.

4) Miten isku vaikuttaa Yhdysvaltain ja Venäjän suhteisiin?

Kaikki tutkijat pitävät selvänä, että vastareaktio tulee diplomatian tasolla, ei sotilaallisella.

Hanna Smith kyseenalaistaa sen, oliko Venäjällä missään vaiheessa luuloja Trumpin Venäjä-myönteisyydestä. Yhteisiä intressejäkin ehkä olisikin, mutta liittolaiset ovat erilaisia, näkemykset tilanteista ja vastapuolen toimintalinjoista eroavat voimakkaasti.

Venäjällä ei pidetä Trumpin linjasta Syyriassa:

– Molemmat Trumpin toimintavaihtoehdot ovat epämieluisia: se, että Trump olisi jättänyt Venäjän kokonaan ratkaisuvastuuseen tai se, että hän tulee ja jyrää Venäjän sotilaallisesti.

Hanna Smith.
Hanna Smith.Kalevi Rytkölä / Yle

– Maiden suhteet eivät olleet ehtineet kohentua Trumpin vaalivoiton jälkeen. Pikemminkin Venäjällä on ollut eräänlainen tuumaustauko, jonka aikana luodattiin sitä, millainen Trumpin hallinto on. Ohjusiskun myötä palattiin aikaan ennen Yhdysvaltain ja Venäjän sopimusta lentotoiminnan koordinaatiosta, joka solmittiin lokakuussa 2015, arvioi Smith.

Venäjä ilmoittikin perjantaina vetäytyvänsä toistaiseksi koordinaatiosopimuksesta.

Vaikea kuvitella mitään kovin radikaalia vastareaktiota

Ville Sinkkonen, Ulkopoliittisen instituutin tutkija

– Venäjän on pakko reagoida ja ilmaista, ettei se hyväksy Yhdysvaltain iskua. On kumminkin hyvin vaikea kuvitella mitään kovin radikaalia vastareaktiota. Todennäköisempää on, että Venäjä tuomitsee ohjusiskun diplomaattisesti ja YK:n turvallisuusneuvoston kautta. Mutta vaikutuksia on varmastikin Syyrian operaatioiden koordinoinnille ja terrorismin vastaiselle yhteistyölle, arvioi Sinkkonen.

Sinkkonen katsoo, että FBI:n tutkimusten takia joka tapauksessa oli epätodennäköistä, että Trump olisi nopeasti lämmittänyt suhteita Venäjään.

– Koska Trumpin Venäjä-kytköksiä alettiin tutkia Yhdysvalloissa, Trumpilta olisi ollut poliittisesti iso virhe yrittääkään mitään nopeaa lähentymistä Venäjään.

5) Mitä seurauksia iskulla on Yhdysvaltain ja Kiinan suhteille?

Tilanne on haastava Kiinalle, joka on tähän asti tukenut Venäjää YK:n turvallisuusneuvostossa, Venäjän estäessä Syyria tuomitsevia päätöslauselmia. Perinteisesti Kiina – ja Venäjä – ovat vastustaneet valtiollisen itsemääräämisoikeuden horjuttamista.

Trump pyrkii ennakoimattomuudella pelottelemaan vastapuolta

Matti Nojonen, Lapin yliopiston professori

Diplomatian lisäksi sotilaalliset syyt painavat:

– Kiina on yksi toimija Syyriassa. Siellä on kiinalaisia sotilasasiantuntijoita ja aseteknologiaa, jota testataan taistelukentällä, kertoo Matti Nojonen.

Matti Nojonen
Matti NojonenYle

Nojosen mukaan Kiinan on nyt päätettävä, osallistuuko se voimakkaasti Syyrian kriisiin vai vetäytyykö se. Nojonen ennustaa, että Kiina hakee välimuotoa, jossa se tuomitsee kemiallisten aseiden käytön, mutta myös Yhdysvaltain ohjusiskun:

– Kiina oli pakotettu tuomitsemaan kaasuiskut, vaikkakin yleisellä tasolla. Tämä mahdollistaa ohjusiskun tuomitsemisen, joka on nyt todennäköinen.

Nojosen mielestä Trump pyrkii epämääräisyydellä ja ennakoimattomuudella hämmentämään ja pelottelemaan vastapuolta.

Tästä on esimerkkinä se, miten Trumpin päästrategi, Steve Bannon keskiviikkona siirrettiin pois kansallisesta turvallisuusneuvostosta. Bannon on voimakkaasti puhunut jopa sodan mahdollisuudesta Kiinaa vastaan. Sama mies istutettiin kuitenkin illallispöytään kiinalaisten kanssa torstai-iltana.

Smith muistuttaa, että Xi ja Trump keskustelevat iskuista vielä tänään, ja pelissä on muitakin nappuloita: Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppa, Pohjois-Korean aseohjelma, Taiwanin asema.

– Sekin on mahdollista, että Kiina vain pidättyy tuomitsemasta Yhdysvaltain ohjusiskua. Se olisi todella ikävä uutinen Venäjälle, sanoo Hanna Smith.

Jos Trump jonkun kanssa diilin haluaa, se on todennäköisesti Kiina

Mika Aaltola, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja

Aaltola muistuttaa, että Yhdysvaltain ohjusisku tehtiin aivan Kiinan ja Venäjän nenän alla, presidentti Xin ollessa Yhdysvalloissa:

– Yhdysvallat osoitti kumpaankin suuntaan iskukykyä – ja erityisesti suhteessa Kiinaan. Yhdysvalloille Kiina on Venäjää paljon tärkeämpi. Jos Trump jonkun kanssa diilin haluaa, se on todennäköisesti Kiina.

6) Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Paljon riippuu siitä, miten Venäjä ja Kiina reagoivat ohjusiskuun ja jatkaako Yhdysvallat niitä.

– Suurvaltapolitiikassa yllättävät ja nopeat käänteet ovat todennäköisiä. Yhdysvallat pyrkii palauttamaan arvostusta omaa asemaansa kohtaan. Tälläisiä yllättäviä ja nopeita operaatioita on tulossa myös tulevaisuudessa, sanoo Aaltola

Tämä ei ole mitään sivistynyttä shakkia vaan pokeria

Hanna Smith, Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori

Smith ennustaa, että Venäjä pyrkii jollakin tavalla osoittamaan, että se on yhä merkittävä sotilaallinen toimija Syyriassa. Ehkä käynnistämällä lähiaikoina laajan, perinteisin asein käydyn hyökkäyksen kapinalliskohteisiin yhdessä Syyrian armeijan kanssa.

– Alueella on paljon ulkomaisia toimijoita ja joukkoja, mutta kukaan ei ole haastanut Venäjän asemaa tähän mennessä. Nyt Yhdysvallat on sen tehnyt, sanoo Smith.

Smith vertaa tilannetta pokeripeliin.

– Tämä ei ole mitään sivistynyttä shakkia, vaan pokeria. Pelissä pärjää se, joka pelaa härskeimmin. Siinä pitää tehdä paljon riskiarviointia, jotta kykenee arvioimaan, kuka bluffaa.

Lue myös: Viisi syytä, miksi kemiallisten aseiden käyttö saa maailman sekaisin

Venäjä: Yhdysvaltain ilmaisku hyödyttää terroristeja (siirryt toiseen palveluun)

Syyrian al-Assad: USA:n ilmaisku oli typerä ja vastuuton (siirryt toiseen palveluun)