1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pörssit

"Hermostuneisuutta" – Euroopan pörssit lievässä laskussa ohjusiskun jälkeen

Vaikka Yhdysvaltain ohjusisku Syyriassa herättää huolta talousmahtien välien kiristymisestä, markkinoilla on vältytty paniikkitunnelmilta.

Syyrian al-Shayratin lentotukikohta. Kuva: Yhdysvaltain puolustusministeriö / EPA

Euroopan pörssit avasivat hivenen alavireessä perjantaina Yhdysvaltain Syyriaan tekemän ohjusiskun jälkeen. Euroalueella Frankfurtin pörssi kaarsi aamupäivällä 0,6 prosenttia miinukselle, Pariisin pörssi 0,4 prosentin ja Madridin pörssi 0,6 prosentin laskuun. Iltapäivällä alamäet loivenivat ja Lontoossa osakkeet ovat jopa niukasti kallistuneet.

Helsingissä arvonlasku oli iltapäivällä 0,4 prosenttia.

Isku on herättänyt maailmalla ristiriitaisia reaktioita. Sijoittajat punnitsevat nyt, onko Yhdysvaltain tämänpäiväisistä toimista kärjistymässä pitkäaikaisia seurauksia. Analyytikko tulkitsee perjantain markkinatunnelmat  "lievänä hermostuneisuutena".

– (Yhdysvaltain presidentti Donald) Trumpin fokus on ollut voimakkaasti Yhdysvaltojen sisäisissä asioissa ja teot ovat ainakin toistaiseksi jääneet suurien lupauksien alle. Suuremmassa kuvassa huolia ovat aiheuttaneet myös protektionistiset puheet, mutta ohjusiskut olivat Trumpin ensimmäinen merkittävä teko ulkopolitiikassa, kommentoi Inderesin seniorianalyytikko Juha Kinnunen.

– Markkinoilla mietitään nyt ymmärrettävästi, mitä on edessä. Geopoliittiset jännitteet erityisesti Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä kiristyvät, mutta tämä yksinään ei anna markkinoille syytä suurempiin liikkeisiin. Jos tilanne kuitenkin eskaloituu, markkinanäkemys voi muuttua.  

Iranin ja Venäjän reaktiot markkinoille kriittisiä

Lähi-idän voimistuva epävarmuus näkyy öljyn hinnan piikkinä – Brent-raakaöljyn hinta on käynyt yli kahden prosentin nousussa eli kuukauden ennätyksessä päälle 56 dollarin.

– Öljyn hinnan ja oikeastaan yleensäkin rahoitusmarkkinoiden kannalta kriittisiä ovat lähiaikoina erityisesti Iranin ja Venäjän reaktiot iskuun. Nämä maat ovat merkittäviä öljyntuottajia ja Syyrian (presidentti Bashar al-)Assadin liittolaisia, korostaa Kinnunen.

Iran ja Venäjä ovat tuoreeltaan tuominneet ohjusiskun.

– Jos maat turvautuisivat muuhunkin kuin retoriikkaan, näkisimme todennäköisesti merkittäviä liikkeitä (öljyn hinnassa). 

Kulta, Japanin jeni ja valtion obligaatiot – eli sijoitusrahan perinteiset turvasatamat – nostivat perjantaina arvoaan. Esimerkiksi kullan hinta on koventunut reilun prosentin verran.

Aasian merkittävimmät indeksit tokenivat reagoituaan välittömällä laskulla sotatoimitietoon. Suurin osa merkittävistä aasialaisindekseistä päätyi alle puolikkaan prosentin pakkaselle, mutta esimerkiksi Tokion ja Shanghain pörssit päättivät kaupankäynnin hentoisesti plussalle.

Lähde: Reuters, AFP