1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hattula

Messuilta uuden harrastuksen pariin: "Pelkkä lappu koulun ilmoitustaululla ei riitä houkuttelemaan nuoria"

Hattula houkuttaa nuoria kokeilemaan uusia harrasteita Harrastemessut-tapahtumassa lauantaina.

Hattula
Opiskelijat treenaavat kahvakuulilla.
Sisällä ja ulkona olevien kiinteiden esittelypisteiden lisäksi Juteinikeskuksen liikuntasalissa voi kokeilla vaikka kahvakuulatreeniä.Yle

Opetus- ja kulttuuriministeriön toteuttamassa valtakunnallisessa Koululaiskyselyssä (siirryt toiseen palveluun) selvisi, että noin joka viidennellä koululaisella ei ole mieluisaa harrastusta, vaikka kiinnostusta olisi. Syinä ovat tarjonnan vähyys, korkea hinta, sopimaton ryhmä, kavereiden puute, välimatka ja vaativuus (liikaa kilpailua ja vie liikaa aikaa).

Hattulassa halutaankin saada tilanteeseen muutos ja lapset ja nuoret mukaan harrastustoimintaan. Tähän tähtää myös lauantaina Parolassa järjestettävä ensimmäinen Harrastemessut (siirryt toiseen palveluun)-tapahtuma.

– Messuja tarvitaan, koska lapset ja nuoret tarvitsevat sosiaalista ja mielekästä tekemistä arjen vastapainoksi, sanoo Hattulan koulujen liikuntakoordinaattori Tristan Fay.

Esimerkiksi yläkouluikäisistä yli 40 prosenttia ei harrasta minkäänlaista liikuntaa.

– Pelkkä lappu koulun ilmoitustaululla ei riitä houkuttelemaan nuoria harrastuksen pariin, Fay muistuttaa.

Messuilla voi testata uutta harrastusta

Juteinikeskuksessa järjestettävään Harrastemessu-tapahtumaan on tulossa kaikkiaan parikymmentä seuraa, järjestöä ja yritystä. Paikallisten seurojen ja yhdistysten lisäksi mukana on myös Janakkalan Jana, jolla on toimintaa myös Hattulassa.

Hattulan koulujen liikuntakoordinaattori Tristan Fay innostaa hattulalaisia kokeilemaan uusia harrastuksia. Luvassa on toiminnallinen tapahtuma, sillä valtaosa messuille osallistuvista järjestäjistä on luvannut järjestää puuhaa pelkän puhumisen lisäksi.

– Messuilla on esimerkiksi taide- ja askartelupajoja, missä pääsee tutustumaan Vanajaveden Opiston tai 4H-yhdistyksen toimintaan ihan käytännössä. Tai voi osallistua reserviläisten laserammuntaan tai suunnistajien suunnistusrataan. On myös tanssiesityksiä ja muuta eli messuvieras voi nähdä, mitä jo jonkin aikaa harrastaneet osaavat tehdä.

Harrastemessujen tavoitteena on, että messuvieras löytää uuden harrastuksen ja harrastustoimintaa järjestävät tahot uusia jäseniä.

Lue seuraavaksi