1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Presidentti Niinistö Yhdysvaltain ohjusiskusta: Kansainvälisen yhteisön toimittava nyt ripeästi

Presidentti kommentoi Yhdysvaltain Syyriassa tekemää ohjusiskua ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan ylimääräisen kokouksen jälkeen.

niinistö.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä kansainvälisen yhteisön on tehtävä pikaisesti jotain Yhdysvaltain Syyrian iskun jälkeen.

– On välttämätöntä, että kansainvälinen yhteisö nyt toimii, ja selvitetään tarkoin kaikki mitä on tapahtunut. YK on käsitellyt asiaa (kaasuiskua) jo ennen Yhdysvaltojen iskua eikä yksimielisyyttä löytynyt. Saattaa olla, että YK:n piirissä on vaikea löytää nopeita ratkaisuja.

Ohjusiskun pelätään kiristävän Yhdysvaltain ja Venäjän välejä. Venäjä on jo ilmoittanut lopettavansa lentotoiminnan koordinaation Yhdysvaltain kanssa Syyriassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson kuitenkin matkustaa Moskovaan vierailulle viikon sisään.

– Sillä on nyt entistä suurempi painoarvo. Tilanne kehittyy koko ajan ja seuraamme sitä. Silloin ollaan paljon viisaampia ja tilanteessa kyetään ehkä pääsemään eteenpäin.

EU on sanonut tukevansa Yhdysvaltain iskuja. Ranska ja Saksa ovat ilmoittaneet presidentti Bashar al-Assadin hallinnon olevan vastuussa Syyrian tilanteen pahenemisesta.

– Tässä tilanteessa näyttää selvältä, että al-Assad on selvästi pääsyyllinen kaikkeen siihen, mitä Syyriassa on nähty.

YK:n turvallisuusneuvosto taas koolle

Presidentti Niinistö sanoi eilen Kiinan presidentin vierailua käsitelleessä tiedotustilaisuudessa, että Khan Sheikhoun kaasuisku täyttää sotarikoksen tunnusmerkit. Hänestä Syyriassa ei pitänyt enää olla kemiallisia aseita. Niinistön mukaan Isisin tappioiden odotettiin rauhoittavan Syyriaa, mutta tilanne näyttää edelleen pahalta.

Yhdysvallat teki viime yönä Suomen aikaa ohjusiskun Homsin kaupungin lähellä olevaan Syyrian armeijan lentotukikohtaan. Yhdysvallat laukaisi kohteeseen 59 ristellyohjusta laivastonsa hävittäjäaluksilta Välimereltä.

Syynä oli Syyrian armeijan kemiallisella aseella 4. huhtikuuta tekemä isku kapinallisten hallussa olevassa Khan Sheikhoun kaupungissa. Kaasuiskussa kuoli eri lähteiden mukaan 50–100 ihmistä.

Al-Assadin hallintoa tukeva Venäjä on tuominnut ohjusiskun. Yhdysvaltojen mukaan he kertoivat iskusta etukäteen Venäjälle.

Venäjä on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston uudestaan koolle iskun vuoksi.

**Lue myös: **

Yhdysvallat iski Syyriaan yllättävällä voimalla – tämä tiedetään nyt

Kansannoususta kemiallisiin aseisiin – Syyrian sodan veriset vuodet

Kreml: Putinin mukaan USA:n ilmaiskut vahingoittavat suhteita Venäjään

Lähi-idän tutkija: Yksittäisen ohjusiskun merkitys marginaalinen Syyrian sodan kannalta