Hyppää sisältöön

Mitä ihmettä? Tupakkajätti myöntää tupakan vaarallisuuden ja ajaa savuttomuutta

Philip Morrisin yhteiskuntasuhdejohtaja kertoo tupakkateollisuuden strategisesta muutoksesta Ylen Kova talous -haastattelussa.

Päivi Mononen-Mikkilä

Viime vuonna nähtiin kummia.

Toinen maailman tupakkajäteistä, Philip Morris vaikutti tehneen täyskäännöksen, kun se alkoi julistaa savutonta tulevaisuutta: "Designing a smoke-free future" on yhtiön uusi iskulause verkkosivuja myöten.

Näihin vuosiin asti Philip Morris on yrittänyt muun tupakkateollisuuden tavoin puolustaa oikeuttaan myydä tupakkaa myös näyttävästi oikeudenkäynneissä.

Mikä on muuttunut?

– Sanomme nyt hyvin selvästi ja kiistattomasti, että tupakka on hengenvaarallista. Se on meidän kotisivuillamme ja julkisissa ulostuloissa. Ei ole pientäkään syytä sanoa, etteikö tupakointi olisi hengenvaarallista, Philip Morrisin yhteiskuntasuhdejohtaja Päivi Mononen-Mikkilä sanoo oheisessa haastattelussa.

Yhtiö on siis ottanut opikseen valtavista korvauksista, joita se joutui maksamaan viime vuosikymmenien tupakkaoikeudenkäyntien tuloksena. Niissä tupakkayhtiöiden syytettiin jättäneen tuotteidensa terveyshaitat pimentoon.

– Vanha bisnes mahdollistaa uuden luomisen. Perinteisten savukkeiden myynnistä saatava tuotto käytetään uusien tuotteiden tutkimukseen, tuotekehitykseen ja kaupallistamiseen, Mononen-Mikkilä sanoo.

Tavallinen tupakka pysyy

Yhtiö on yli kymmenen vuoden ajan tutkinut ja kehittänyt savuttomia tuotteita. Viime vuodesta se on kaupallistanut tupakan korvikkeita koemarkkinoilla ympäri maailman – yhteensä lähes 30 maassa, esimerkiksi Italiassa, Portugalissa ja Romaniassa.

Japanissa nämä vaihtoehtotupakat ovat saavuttaneet Philip Morrisin mukaan kahdeksan prosentin markkinaosuuden muutamassa kuukaudessa. Yhtiö uskoo Iqos-tupakkatuotteiden myyntimäärän nelinkertaistuvan maailmassa tänä vuonna viime vuodesta.

– Vaikka muutos on aloitettu, ja se on dramaattinen muutos, niin kyseessä on pitkä polku, Mononen-Mikkilä sanoo.

Tuottoja on pakko hakea muualta

Philip Morrisin liikevaihdosta ylivoimaisesti suurin osa tulee vielä vuosien ajan tavallisen tupakan myynnistä.

Tupakkateollisuuden on kuitenkin pakko löytää vaihtoehtoja, koska tupakointi vähenee maailmassa nopeasti. Tavanomaisen tupakan mainetta ei voi enää mikään pelastaa. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi kuuden miljoonan ihmisen kuolevan vuodessa tupakkaan.

Esimerkiksi Suomen hallitus haluaa maasta täysin savuttoman vuoteen 2030 mennessä.

Kuumenee, ei pala

Samalla tupakkatuotteiden verotus on koventunut viime vuosina nopeasti. Siksi pimeiden markkinoiden osuus kasvaa.

Myös Philip Morrisin uusi tuote on kuitenkin tehty tupakasta. Ero tavalliseen savukkeeseen verrattuna on, että tupakka kuumenee, mutta ei pala.

– Tiedetään yleisesti, että tupakkasairaudet johtuvat palamisesta, jonka seurauksena tulee savua, häkää, tervaa ja muita erittäin vaarallisia karsinogeenejä. Tästä meidän ensimmäisestä tuotealustastamme syntyy höyryä, jossa on huomattavasti vähemmän näitä ainesosia.

Mononen-Mikkilä ei kuitenkaan väitä, että tuote olisi vaaraton.

– Se on mahdollisesti  ja todennäköisesti  huomattavasti vähemmän riskipitoinen vaihtoehto tupakoitsijoille kuin tavanomainen savuke.

WHO on arvioinut, että vielä vuonna 2025 maailmassa on yli miljardi tupakoitsijaa.

– Se tarkoittaa, että ei se tupakointi ihan sormea napsauttamalla lopu. Mutta näille miljardille tupakoitsijalle tarjoamme ratkaisun uusien tuotteiden myötä.